Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett EU mer likt Sverige

Vilket politiskt block – konservativt eller socialistiskt – som har majoritet i Europaunionen påverkar självklart oss i Sverige.

Även med en moderatstyrd regering är Sverige med europeiska mått mätt ett tungt socialdemokratiskt land bland annat utifrån vår syn på välfärdssystemet och vår starka fackliga förankring.

Vilket politiskt block – konservativ eller socialistisk – som har majoritet i Europaunionen påverkar självklart oss i Sverige. Det finns en samsyn över landsgränserna när det gäller mer politiska värderingsfrågor som arbetsrättsfrågor, synen på facket, marknadens inflytande och frihet, sociala trygghetsfrågor, nivån på miljöarbetet och så vidare. I dessa frågor finns en röd och blå linje även i EU.

Naturligtvis blir konflikterna större när regelsystemet i ett socialdemokratiskt Sverige ska bedömas av ett starkt konservativt EU. Sannolikheten är ganska stor att till exempel Lavaldomen och Waxholmsmålet skulle ha utfallit annorlunda om EU haft en socialistisk majoritet.

Det finns också en viktig principiell skillnad i synen på marknaden och den fria rörligheten. Den socialistiska sidan vill ha ett större inflytande på marknadskrafterna och lägger större vikt vid individens frihet och möjligheter oavsett om du är läkare, byggnadsarbetare eller städare. För att människor verkligen ska kunna ha en frihet att välja anser vi att det behövs bättre gemensamma trygghetssystem och arbetsrättsregler. Chanserna är då större att människor verkligen kan nyttja EU:s fria gränser på sina villkor i stället för att bli utnyttjade på marknadens villkor.

För att så många människor som möjligt ska kunna leva så fritt och tryggt som möjligt så krävs det ett stort ansvarstagande av politiken och att man ser konsekvenserna för alla parter. Någons frihet får inte bli på bekostnad av någon annans ofrihet. Det synsättet tjänar inget land på och det skapar framför allt inte en stabil samhällsutveckling.

Avslutningsvis vill jag bara säga att det är viktigt vilka politiker vi väljer in i parlamentet, men det är än viktigare vilket politiskt block vi stöder. Så kryssa gärna en bra kandidat, men välj parti först. En blå eller röd majoritet i Europa Unionen har faktiskt stor betydelse för Sverige!

ledamot i EU:s regionkommitté

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel