Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett drev mot kulturfenomenet bandy

Som relativt nyinflyttad till Söderhamn upphör jag inte att förvånas och bli bekymrad över hur kommunen och delar av befolkningen behandlar en av kommunens stora varumärken och reklampelare,bandylaget Broberg/Söderhamn.

Att naturligt känna en stolthet över att Söderhamn har en av Sveriges bästa bandyföreningar verkar saknas.

Genomsnittligt drygt 1 000 vuxna personer och ungdomar tar sig upp till Hällåsen, ibland två gånger i veckan, under vintermånaderna för att låta sig underhållas och känna spänning; en förhållandevis hög siffra. Inte många andra kulturverksamhet i stan attraherar så många. Det märkliga är dock antalet insändare i ortstidningen som deltar med destruktiv entusiasm i drevet att få bort en kulturverksamhet som verkat i snart 100 år.

Det är väl ingen tvekan att Söderhamn kommer att bli fattigare utan bandyn. Utan den förlorar stan sannolikt en bit av sin själ. För mig som kommer utifrån verkar det förvånande att inte alla ställer upp och stöttar en lokal förening som gör bra reklam för den egna orten.

En fundering som slår mig är att så få personer som går på matcherna gör sina stämmor hörda i spalterna. Motståndarsidan har klart förstått vitsen med att påverka genom att vässa pennorna och tillskriva ortstidningen. Men var är bandypublikens synpunkter? Fler måste engagera sig i debatten.

När man kommer i kontakt med de professionella motståndarna till bandy i Söderhamn gör man snabbt iakttagelsen att dessa personer är negativa till all eventuell utveckling i stan. Jantelagen råder här. Ingen ska komma och tro att den är förmer och ska försöka förändra.

Vad man slutligen får hoppas för Söderhamns skull är att stans styrande inte viker ner sig för tidningsskriverierna utan inser att det här specifika ärendet enbart handlar om en låneansökan från idrottsklubben Broberg/Söderhamn som ska återbetalas.

Observatör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel