Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett brett narkotikautbud

En kraftig ökning av tablettmissbruk, cannabis och spice ligger bakom den förändrade drogsituationen i Söderhamn. Det sprider sig i alla samhällsklasser.

Tror du att det är heroinmissbrukare längst ner på samhällsstegen som ligger bakom den senaste tidens drogrelaterade dödsfall? Fel. Heroin är på väg ut och har gett plats för en ny typ av missbruk som återfinns i hela samhället.

I Sverige är läkemedelsmissbrukarna nu dubbelt så många som tunga missbrukare, enligt regeringens narkotikautredning från 2011.

Söderhamn är inget undantag. En allt mer liberal syn på narkotika och internet har bidragit till att situationen förändrats relativt snabbt. De senaste åren har tillgången på läkemedel och spice ökat dramatiskt.

Det är inte bara de vanliga ADHD-medicinerna och benzopreparaten som är populära. Bland läkemedlen som ungdomar berusar sig på finns mer ovanliga som till exempel Lyrica. Det är ett läkemedel för epileptiker som spridit sig som en löpeld genom Sverige på bara ett par år.

Polisen misstänker att det finns ett stort mörkertal eftersom det är svårare att upptäcka någon som missbrukar smärtstillande tabletter.

– Nu sker bruket ganska mycket i lönndom. Förr var de tydliga och gick till de adresser där missbrukare rörde sig men så är det inte i dag. Nu är det överallt egentligen, säger Sune Nordh, utredningschef för Gävleborgspolisens mellersta distrikt.

Tidigare var cannabis ingångsdrogen som alla skolelever varnades för. I dag finns det flera ingångar till missbruk. Det blandas friskt mellan uppåt- och neråtdroger.

I dag behöver en knarkare inte träffa skumma langare på bakgator eller riskera att försätta sig i farliga situationer. Det går bra att sitta hemma på kammaren och beställa droger till dörren via internet och post.

I höstas uppmärksammades en internetsida som fungerar som en marknadsplats för droger och andra illegala prylar, apparater och kapade kreditkortsnummer. De amerikanska myndigheterna stängde ner. Verksamheten var emellertid snart i gång igen och blomstrar fortfarande.

Sidan finns på ett nätverk som inte kan nås via vanliga webbläsare. Så kallade darknet kräver ett anonymt surfande. Det kan låta avancerat men är väldigt enkelt.

Där finns flera svenska handlare som erbjuder narkotika. Det anländer i kuvert och betalningen sker anonymt med den digitala valutan bitcoin. Fri frakt är ett vanligt konkurrensmedel.

Det finns även helsvenska darknetsidor som specialiserat sig på att sälja tabletter uttagna på svenska apotek.

– Det är som att gå till Ica och titta på müslihyllan. Det finns hur många olika müslisorter som helst. Så är det nu med droger också, säger Sune Nordh.

Droger som inte injiceras invaggar användarna i en falsk trygghet. Man ser sig inte som någon knarkare så länge man inte använder sprutor. Håller man sig till läkemedel tror man dessutom att det är säkrare.

Men i själva verket är det svårt att veta hur starka droger man intar. Tabletterna levereras inte nödvändigtvis i förslutna förpackningar och ett vitt piller är svårt att skilja från ett annat. Eftersom vissa är väldigt starka är de svåra att dosera vilket kan leda till döden. Dessutom kombineras läkemedel som kan leda till andra effekter än vad användaren tänkt sig.

– På nätdrogerna står det alltid på redlinepåsarna "Ska inte förtäras" eller "Endast för medicinsk forskning". Folk skiter i det. De har ingen aning om vad det vita pulvret är. De trycker i sig det helt ovetande vad det är, säger Mattias Fredlund.

Droger har inte bara blivit enklare att köpa. Antalet som tillverkar själva har också ökat, explosionsartat. Under 2013 fördubblades antalet polisanmälningar i Gävleborg där någon framställt narkotika. I Söderhamn gjorde man under förra året tre anmälningar, det rörde sig i samtliga fall av cannabisodlingar.

Källor till tidningen uppger att langare kan sälja cannabis utan att löpa någon större risk att åka fast, att det funnits, och förmodligen finns, flera odlingar i kommunen, även i centrala Söderhamn.

Spice, som syntetisk cannabis brukar kallas, är väldigt enkelt att framställa själv. Med några enkla musklick köper man den aktiva substansen i pulverform, får den levererad till dörren och blandar sedan själv. Det är enkelt och livsfarligt. Spice kan tyckas ungefär som cannabis men det är farligare och leder oftare till överdoser som kan vara dödliga.

Föräldrar som blir oroliga ska reagera om de hittar olika burkar och påsar i pojk- eller flickrummet.

– Det är svårt att nämna några generella tecken men ett är förändrat beteende. Du byter kompisar, sitter mycket vid datorn. Som förälder, försök gå in på datorn och titta på vilka sidor personen varit in på. Många skulle reagera: "Oj, jäklar. Är det här vad min son eller dotter håller på med", säger Mattias Fredlund.