Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett bra liv efter stroke

På tisdagen var Katarina Larsson ute på gågatan i Hudiksvall, för att tala om att det finns ett liv efter en stroke. När man väl har överlevt den.

Annons

Tiden är en viktig faktor, och det är de första symptomen och tiden som stod i fokus i går, på den internationella strokedagen. Snabb vård minskar risken för handikapp, och kampanjen på gator och torg är en del av det strokeprojekt som pågår i landstinget Gävleborg. Afasiföreningen är samarbetspartner.

För Katarina Larsson dröjde det av fler skäl ett antal dygn innan hon fick läkarvård. Tio år har gått. Hon var bara 27 år när det hände.

Först några dygn senare kom hon till sjukhus, sedan hon blivit medvetslös. Rehabiliteringen tog sin tid. Efter två månader kunde hon gå igen, någorlunda.

– Det gick inte så bra med talet, men efter tre år på Forsa folkhögskola blev det riktigt bra.

Under tisdagen informerade landstingets egen personal i sjukhusets entré. Det finns anslag på bussar och tåg, och Afasiföreningens medlemmar har varit ute bland folk för att tala om tid och tecken.