Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett begripligt hot

/

Iran är med största sannolikhet på väg att utveckla kärnvapen.
Det går att läsa i den rapport som det Internationella atomenergiorganet (IAEA) släppte i tisdags.

Annons

Den iranska regeringen påstår som vanligt att atomprogrammet bara är för fredligt bruk - men samtidigt har Israel höjt tonläget och talar nu öppet om en möjlig militär attack för att eliminera hotet. Och i FN:s säkerhetsråd blockerar i sin tur Kina och Ryssland varje beslut om sanktioner.

Det finns en tendens att betrakta auktoritära ledare som irrationella. Ofta paras den med en föreställning om att politiken i länderna de styr blir radikalt annorlunda om ledaren byttes ut.

Det var vanligt strax före Irakkriget att se diktatorn Saddam Hussein som en enskild galning, på samma sätt är det med Irans president Mahmoud Ahmadinejad nu. Men synsättet är missvisande.

När diktatorn försvunnit står landet kvar, utan demokratiska institutioner men med ett etablissemang med värderingar liknande den avsatte ledarens.

Även om Irans officiella retorik har skiftat så har den förda politiken varit relativt konsekvent genom åren, exempelvis vad gäller atomprogrammet. Den iranska regimens mål förblir att öka sitt inflytande i regionen, vilket underlättats av att ärkefienden Hussein störtats av den USA-ledda koalitionen.

Krigen i Irak och Afghanistan har varit mycket kostsamma för USA, både rent ekonomiskt och vad gäller landets anseende. Dessutom är den egna befolkningen krigstrött. En strategisk bombning som lyckas stoppa, eller i alla fall fördröja, Irans kärnvapenprogram riskerar samtidigt att ytterligare försvaga USA:s ställning i Mellanöstern. I den svårnavigerade situation som skapades av den arabiska våren är det svårt att bedöma konsekvenserna av en sådan konflikt.

Från Irans synvinkel skulle ett innehav av kärnvapen lösa många problem. Risken att bli bombade eller invaderade minskar radikalt.

Invasionerna av Irak och Afghanistan har stärkt landets regim i den föresatsen. Så vad kan USA göra? Det mödosamma arbetet med att bygga upp förtroende fungerar bara när båda parter är villiga att mötas. Den framkomliga vägen går via förbättrade relationer med Ryssland och Kina, vilket öppnar för fler och hårdare sanktioner.

Å andra sidan är det ingen hemlighet att dessa båda stormakter skulle välkomna en mer multipolär värld, där USA får en mindre dominerande ställning. Ibland hörs liknande tongångar från svenskt och europeiskt håll. Det ska tas med en stor nypa salt då hela Europas säkerhet bygger på förutsättningen att USA fortsätter vara starkt.

Den aggressiva logiken i Irans utrikespolitik är i kombination med kärnvapeninnehav, bokstavligt talat, explosiv. Kärnvapnen är och förblir ett av de största hoten mot mänskligheten. Att förhindra spridning och driva på för en fortsatt nedrustning är således nödvändigt.

Ivar Apri

Mer läsning

Annons