Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett barn kostar många miljoner

"Från vaggan till studenten kostar ett barn föräldrarna drygt en miljon kronor” läser vi 23/6. Det har Swedbank räknat ut. Och denna icke-nyhet sprids av TT och ges stor plats i media.

Men långt intressantare är vad det kostar svenska föräldrar att ha fel åsikt om vad som är bra för deras barn – nämligen 3 till 4 miljoner kronor till – utöver den miljon Swedbank räknat fram.

Ty, för vård av två till tre barn på dagis går det åt lika mycket resurser som skapas i ett heltidsarbete. Detta redovisas i SOU79:89 av civilekonom Petra Lantz.

Att byta det egna arbetet med två till tre barns vård och fostran mot ett yrkesarbete skapar därför ingen mer nytta. Arbetsbytet tillför inte nationen något.

Ändå får familjen som gör bytet, mer eller mindre frivilligt, en extra lön och subventioner till ett värde som motsvarar ytterligare en hel lön vilket den egenvårdande familjen förnekas. Detta trots deras lika samhällsnyttiga arbete. Under 8 –10 år blir storleken av denna diskriminering cirka 3–4 miljoner efter skatt.

Att med ett sådant system tvinga familjer till dubbelt yrkesarbete och institutionsvård av barnen är politiskt förtryck. Att tvinga familjer med fler än två till tre barn är dessutom en förlust för nationen.

Men sådant slås inte upp stort i tidningen. Trots att det är viktigt för landets ekonomi, plats i välfärdsligan, utveckling, kronans värde med mera för många mediamänniskor gynnas själva av systemet – de är på rätt sida om diskrimineringen.

Krister Pettersson

familjekampanjen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel