Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ett år i taget"

Nästa år körs Vätternrundan för 50:e gången. Harry Bergdahl tillhör veteranerna, fredagen den 13 kör han sin 45:e runda runt Sveriges näst största insjö.

Annons

Till hösten ska han fylla 67, men pension finns inte på kartan. Harry Bergdahl, numera Hudiksvallsbo men barnfödd i Annsjön, jobbar för fullt med sitt massageföretag och vintertid är det skidor för skidklubben Åsarna, sommartid cykling på fritiden.

– Vi var 1200 då jag körde mitt första lopp 1970. Man kunde anmäla sig ända fram till start. I år är 23 000 anmälda, platserna gick åt på fem minuter. FEM minuter!

Han står lutad mot sin mountainbike, som han kör träningsrundorna på. Till själva rundan plockar han fram en racercykel med litet speciell historia:

– Den har jag köpt av Gösta Fåglum Pettersson, i år kör jag den för 25:e gången – då blir den också veteran!

Veteran i Vätternsammanhang blir man alltså efter 25 genomförda lopp. Vissa har varit med från start, och gör sitt 49:e lopp i år, men så vitt Harry vet har ingen så här långt norrut kört fler lopp än han. Det snabbaste han cyklat de 30 milen, med start och mål i Motala, är 11 timmar. Värsta minnet är loppet 1984.

– Då var det så kallt att drycken frös på natten!

Mycket har ändrats, säger Harry:

– Vi hade inte hjälmar de första åren, och man kunde köra bil direkt efter. Men efter ett antal olyckor säger reglerna att man ha vilat minst sex timmar efter att man gått i mål. Och det är poliskontroller överallt när man åker därifrån.

Hur har du tränat?

– Man bör ha kört minst 100 mil under våren. Jag har nog kört 145.

Vad har du med under loppet?

– Det finns kontroller så man behöver inte mycket, men jag brukar ha en ren tröja och strumpor, så man kan byta och känna sig fräsch.

Känns någon sträcka tyngre?

– Jag brukar vara seg de första fem milen, sen rullar det på. Jag gillar sporter där man håller på längre, jag har kört några Vasalopp också, med en 35:e plats som bäst. Viktigast är att inte cykla för fort, då orkar man inte.

– Som veteran startar jag i grupp II, klockan 19.32. Det är en bra tid. Det brukar vara mycket liv och rörelse längs vägen på kvällen. Men när man passerat Jönköping blir allt tyst och man cyklar in i mörkret. Sen hörs inga ljud förrän då fåglarna börjar sjunga...

Blir det ett 46:e lopp nästa år, då evenemanget firar 50?

– Nja, jag tar ett år i taget.