Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Etiskt beslut av AP-fonderna döljs i tystnad

Den sjunde statliga pensionsfonden, AP7, svartlistar nu gruvbolaget Barrick Gold och har sålt av sitt innehav på 67 miljoner kronor.

Bolaget har dömts till miljöbrott i samband med en gruva på gränsen mellan Chile och Argentina.

Anläggningen av gruvan på drygt 4 000 meters höjd har bland annat fått flera glaciärer i området att börja smälta, något som riskerar dricks- och bevattningsvattnet för tiotusentals människor nedanför glaciärerna. AP7 gör helt rätt i att svartlista Barrick Gold. Vem vill att ens pensioner växer på bekostnad av andra människors hälsa och rätt till dricksvatten?

Men för att bilda opinion och sätta tryck på andra offentliga ägare, räcker det inte med svartlistningen. Statliga AP7 behöver nå ut till internationell affärspress och fondbolag med budskapet: Nu är det slut med investeringar i miljöbrott och kränkningar av mänskliga rättigheter. Men på AP7:s hemsida står att man inte publicerar pressmeddelande på engelska, Please note that AP 7 do not publish news releases in English.

Barrick Gold har meddelat att anläggningen av gruvan inte kommer att avancera under 2014, men det lär knappast vara AP7:s agerande som ser till att gruvarbetet inte återupptas 2015. För hur ska andra investerare kunna inspireras av att svenska pensionssparare drogs sig ur företaget av etiska skäl utan att känna till det?

Pontus Björkman

engagerad i Latinamerikagrupperna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel