Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Etiopiens ambassadör uppkallad till UD: "Vi verkar för att Fikru Maru ska få vård"

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Etiopiens ambassadör har kallats upp till utrikesdepartementet med anledning av det etiopiska rättsprocessen mot Fikru Maru och hans hälsotillstånd.

Annons

– Utrikesminister Wallström har också tagit upp ärendet med sin etiopiska motpart, säger kansliråd Patric Nilsson vid utrikesdepartementet, UD.

Läs mer: Ledare: Mentala tortyren av Fikru Maru fortsätter

Läs även: "Det vore en skam för svensk dipomati om Fikru Maru dör"

Det är många som har engagerat sig i Fikru Marus fall. Det har tagits upp av parlamentarikern Bodil Valleros (MP) till EU-kommissionen. Ulla Andersson (V) frågar utrikesministern vad som görs för att intensifiera regeringens insatser för den i fångenskap insjuknade Fikru Maru. En liknande fråga ställs till Margot Wallström av Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa.

På tisdagen var ambassadör Woinshet Tadesse uppkallad till UD. Innehållet i, eller karaktären på, samtalet med den etiopiske ambassadören vill UD inte kommentera.

Läs mer: Ingen dom idag heller - domarna dök inte upp

Läs mer: Fikru Maru flyttad från fängelse till sjukhuset på grund kollapsad lunga

– Vi måste vara beredd på kritik eftersom vi i detalj inte utåt redogör för hur vi agerar. Vi har jobbat intensivt med ärendet en längre tid, säger Patric Nilsson.

Svenska läkare beskriver Fikru Marus tillstånd som livshotande om inte hans kollapsade lunga opereras. Bland Fikru Marus anhöriga och inom aktionsgruppen tilltar panikkänslorna allt eftersom domstolen skjuter upp beslut berättar Margareta Sidenvall som företrädare för aktionsgruppen.

– Oavsett vad som kommer ut ur domstolsförhandlingen så verkar vi i detta nu för att Fikru Maru ska få den vård som krävs, säger Patric Nilsson.

Vad det är för vård eller hur UD betraktar Fikru Marus hälsotillstånd vill däremot inte kanslirådet kommentera med hänvisning till att det skulle inkräkta på den fängslade läkarens personliga integritet. Däremot uppger kanslirådet att utrikesdepartementet agerar i dialog med Fikru Maru och hans anhöriga, liksom med sjukhuset och etiopiska myndigheter.

Utifrån sitt vacklande hälsotillstånd har Fikru Maru valt att be den etiopiska domstolen att avkunna dom i den del av korruptionsåtalet mot förre tullministern som omfattar den fängslade hjärtläkaren. UD anser sig inte kunna bedöma vad ett beslut kommer att få för konsekvenser.

– Den humanitära aspekten är primär för oss, men det är upp till den etiopiska domstolen att fatta besluten. Vi verkar för att Fikru Maru ska få vård och för att rättsprocessen ska bedrivas skyndsamt, säger Patric Nilsson.

Ett förhandlingsdatum är utsatt till torsdag av den etiopiska domstolen, men det är trots de svenska påtryckningarna fortfarande oklart om något beslut fattas under torsdagen.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!