Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Etableringsprojekt har gått bra

Ljusdals kommun driver ett projekt med syftet att hjälpa flyktingar och nyanlända ut i arbetslivet.

På två månader har de hjälpt flera till sysselsättning.

– Det känns jättemotiverande, säger Anders Larsson, projektledare.

Arbetslösheten i landet låg på 8,6 procent i januari, två procentenheter högre än förra året.

Det är tufft för många att hitta jobb, kanske allra tuffast för de som endast varit i landet en kortare tid och inte har lika lätt för språket.

Det vill Ljusdals kommun råda bot på. Från och med årsskiftet har de drivit ett etableringsprojekt, Svea, som går ut på att få ut flyktingar och nyanlända i någon slags sysselsättning.

Från 2010 är det Arbetsförmedlingen som har det övergripande ansvaret att hjälpa flyktingar som varit i landet i mer än två år till sysselsättning, men kommunen vill hjälpa till.

– Arbetsförmedlingen får mer och mer pappersarbete hela tiden, kan vi samarbeta så är det jättebra, säger Kenneth Forssell, enhetschef för integrationsverksamheten i kommunen.

Den som har kontakt med, och hjälper personerna ut i sysselsättning, är Anders Larsson, som tidigare arbetade med språkpraktik inom SFI i kommunen.

Han ser projektet som positivt från flera håll.

– Det blir en "win-win". De vi hjälper ut i sysselsättning får en lön och kan försörja sig själva. De blir en del av samhället. Vi får vara med och skapa tillväxt samtidigt som det blir billigare för kommunen som inte behöver betala ut ekonomiskt bistånd i samma utsträckning.

Hittills i projektet, på två månader, har 15 personer fått praktikplats, 15 står i kö, tre har fått nystartsjobb och 14 sommarjobb är spikade. Arbetsplatserna som erbjudit praktik och jobb finns både inom den privata och kommunala sektorn.

– Det känns jättebra så här långt. Det är jättemotiverande och meningsfullt att få hjälpa dem ut i sysselsättning, säger Anders Larsson.

Förutom anställningar är utbildning någonting man inte vill utesluta.

– Det kan vara viktigt att klä på människor med kompetens, om det så bara är en kortare kurs, eller längre utbildning, säger Kenneth Forssell.

– Sen får man inte glömma att många redan har färdig kompetens när de kommer. Många har exempelvis varit duktiga entreprenörer i sina hemland, säger Anders Larsson.

Han har en tät kontakt med de han försöker hjälpa till sysselsättning, och kommer tillsammans med Arbetsförmedlingen överrens om vad som är bäst för just den personen.

Det finns inget konkret mål med projektet så här långt – men allt eftersom det fortskrider ska styrgruppen, som består av Kenneth Forssell, flyktingshandledare och etableringshandläggare i kommunen, sätta upp mål i form av siffror.

I nuläget är det tänkt att etableringsprojektet ska pågå under ett år.

– Men går det bra så finns det stora chanser att vi kan fortsätta med det, säger Kenneth Forssell.