Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Etableringslag får skarp kritik

Den nya etableringslagen får hård kritik för att ta för lite hänsyn till andra behov än att komma ut i jobb.

– Hela lagstiftningen är oerhört byråkratisk och har alldeles för stort fokus på arbetsmarknaden, säger Mats Runefelt på kommunens flyktingenhet.

Ett stort antal av de flyktingar som kommer hit har bakgrunder med svåra upplevelser. Det är något som den nya etableringslagen inte tar hänsyn till, menar Mats Runefelt.

– Det är viktigt att bli en hel person, innan man går ut i arbete. Ett stort problem i den nya lagstiftningen är att man inte är medveten om det, säger han.

Han förklarar hur flyktingarnas privatekonomi fungerar, efter att de anlänt till sitt nya hemland.

– Enligt etableringslagstiftningen är det Försäkringskassan som ska se till att de överlever i Sverige, bortsett från den första månaden, säger han.

Men för att få ersättning från Försäkringskassan krävs det att man har ett svenskt personnummer. Därefter kan biten med id-handlingar hanteras. När det är klart är det möjligt att öppna ett bankkonto. Det hela tar cirka två månader och först efter det kan Försäkringskassan börja betala ut pengar.