Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Etablerar uppfinnarbolag

Uppfinnaren Gösta Sundberg blev inspirerad av Företagardagen i Söderhamn. Nu lägger han sitt klimatföretag Swedarc här.

När företagaren och uppfinnaren Gösta Sundberg funderade över var han skulle etablera sitt nya bolag under bildande – Swedarc – föll valet på Söderhamn.

Han har sina rötter i Vannsätter. Hälsinglands trätraditioner har inspirerat honom när det gäller husbyggnadsteknik. Han har sedan tidigare ett samarbete med Hälsingestugor i Kilafors och Svenska Husfabriken i Ljusne.

Den gemytliga stämningen på Företagardagen i september övertygade honom om att Söderhamn skulle bli bolagets säte.

Swedarc är uppbyggt kring en patenterad uppfinning där man med hjälp av en "klimatkassett", som skjuts in mellan träväggar, lagrar antingen dagens solhetta eller nattkyla via en temperaturstyrd fläkt. Kylan/värmen lagras med hjälp av isolering.

Bolaget i Söderhamn ska syssla med marknadsföring och försäljning. Verksamheten kommer igång när det är registrerat. Hur många anställda som behövs avgörs av hur stora beställningar Sundberg tar hem. Till att börja med marknadsför han sig via nätverket Green Home Partnership.