Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estlands utrikesminister: "Ryssland måste ändra sitt beteende"

/
  • Estlands utrikesminister Marina Kaljurand i ett tal inför FN:s generalförsamling.


Lyssna på samtalet mellan Estlands utrikesminister Marina Kaljurand och Patrik Oksanen om i Podd 72. Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

Annons

Estlands utrikesminister Marina Kaljurand är en karriärdiplomat utan partibok. Efter posteringar i Washington och Moskva hämtades hon till regeringsuppdraget. Mellan en pressträff och ett väntande flyg fick ledarsidan en exklusiv intervju om Estlands vägval i världen för Podd72. Vägvalet kan sammanfattas i "aldrig mer ensam" vilket är den bittra lärdomen från 1939-1940.

Läs mer: Krönika - Resa över hav ger perspektiv på insikten aldrig mer ensam

Sedan den andra självständigheten 1991 så har Estland haft ett tydligt mål; att bli medlemmar i så många demokratiska internationella organisationer som möjligt. Därför är EU, Nato och Euron självklara estniska val.

– Det handlar om principen att vara med vänner som ser världen på samma sätt som vi och att mångdubbla vår uppfattning genom våra partners röster. 

För Estland är det också viktigt att inte uppfattas som ett land som konsumerar säkerhet som andra länder i samarbetena står för, utan själv vara en nettobidragsgivare. 

– Det handlar om vår egen säkerhet, om regional säkerhet och global säkerhet. Vi kan göra två saker, dels att utveckla vår egen säkerhet som att lägga 2 procent av BNP på försvaret och dels bli betraktade som pålitliga och lojala partners i Nato. 

Kriget i Ukraina och utvecklingen i Ryssland följs noga i de baltiska länderna med ett beslutsamt lugn. Länderna ligger där de ligger, och det gör det stora grannlandet också. 

– Vi är inte ensamma. Hela Europa står inför samma frågor. Rysslands provocerande och aggressiva agerande i Ukraina och annekteringen av Krim är ett brott mot internationell rätt. Genom EU försöker vi få Ryssland att ändra sitt beteende. Betyder det här att säkerhetssystemet i Europa har kollapsat? Nej, vi anser att de principer, inklusive Helsingforsavtalet, som slogs fast efter andra världskriget fortfarande gäller. Men landet som bryter mot det måste sluta göra det och föras tillbaka in i systemet. 

Men i det europeiska samarbetet är det inte diskussionerna om Ryssland som dominerar dagordningarna, i stället är det flyktingkris och terrorhot.

– Vi ska inte blanda ihop terrorismen och flyktingkrisen, det är två helt olika saker och vi måste hantera dem separat. 

Läs mer: Estniskt forskningsinstitut - Sverige visar att man inte är beredd att göra så mycket

Och som god diplomat vill inte Marina Kaljurand uppfattas vilja ge sina grannländer några råd, men hon konstaterar det som från Estlands sida ändå är en självklarhet. Det vore bra om Sverige gick med i försvarsalliansen Nato. 

– Klart vi vill se er i Nato, ser vi på Norden- Baltikum så är det en region. Det skulle vara ett bra steg för vår regionala säkerhet och vi kommer att bli glada att få hälsa er välkomna om ni är redo att ta det steget. 

Lyssna på samtalet mellan Estlands utrikesminister Marina Kaljurand och Patrik Oksanen om i Podd 72. Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

Läs mer om EU och säkerhetspolitik från Patrik Oksanen:

Regeringens misstag när det gäller Frankrikehjälpen skadar svensk säkerhet

Försvarsbudgeten: Sverige visar att man inte är beredd att göra så mycket

Plundring i Tensta när strömmen gick, så sårbart är vårt samhälle för svarta svanar

EU-Turkiet: "Har man tagit fan i båten får man ro honom i land"

Hello Italy, Estonia calling - var är våra flyktingar?

Efter Paris så kommer terrordåden att påverka oss

Allt fler uppgifter - Ryssland skickar flyktingar över gränsen

Ubåtsoperationen - målet kan ha varit svenska kommunikationskablar

Starka politiska reaktioner "Galenskap med fler gasledningar i Östersjön"

Stoppa de nya ryska gasledningarna i Östersjön

Lyssna på de baltiska signalerna om Vitryssland

Festung Europa blir resultatet om EU inte klarar flyktingkrisen

Analys: Därför sa Centerpartiet Ja till Nato - "Hoberna som lämnat Fylke"

Onda imperiets återkomst avspeglas inte i nådiga luntan

Tre segrar för den ryska ubåtsdesinformationen

Sverige snackar medan Finland agerar

Vad säger Ryssland egentligen?

Ryska Påsken - uppvaknandet som kom av sig

Annons