Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Esteter bjuder på dystopisk djungelbok

En dystopisk, twistad och lokalanpassad version av Djungelboken är vad som bjuds när estettreorna på Torsbergsgymnasiet har premiär för årets slutproduktion.

Den klassiska grundstoryn från Rudyard Kiplings Djungelboken finns kvar, och den som lärt sig älska Disneys tecknade version kommer också att känna igen sig. I viss mån, åtminstone – för när Torsbergsgymnasiets esteter skriver sin djungelbok, ja då är det även en hel del som har förändrats.

Läs också: Esteter på äventyr i vida världen

Året är 2035 och handlingen är förlagd till ett Bollnäs där kriget pågått i 20 år. I detta dystra framtidsscenario har Mowgli, Bagheera, Shere Khan, Baloo och de andra legendariska figurerna från Djungelboken fått anta lite andra skepnader än i originalversionen. Deras respektive karaktärsdrag är dock på det stora hela intakta.

– Det här är en väldigt modern version av Djungelboken. Den tar upp frågan om vad som skulle hända om det blev krig i Sverige i dag, hur skulle livet i Bollnäs kunna se ut då, säger regissören Mikaela Östlin.

Läs också: Anton Skarp siktar mot stjärnorna

Hon har bearbetat det manus som Alexander Mörk-Eidem skrev 2007 en smula, genom att handlingen förlagts till Bollnäs. Men i övrigt följer esteternas föreställning Mörk-Eidems hyllade framtidsdjungelbok, som spelades på Stadsteatern i Stockholm härom året, ganska väl.

Esternas Djungelboken har premiär nu till helgen, närmare bestämt 19 mars. Totalt blir det 12 föreställningar.

Läs också: Stämningsfullt när esteterna tog ton i Bollnäs kyrka

Eleverna i ensemblen ser fram emot att få släppa loss allt de tränat och repeterat under flera månaders tid. Elin Wåhlén, som spelar Bagheera, vittnar om blandade känslor inför den stundande premiären:

– Det är väldigt spänt, men samtidigt är man exalterad. Man längtar verkligen nu, man vill visa upp allt man har åstadkommit.

– Ja, vi ser jättemycket fram emot det här. Lite pirrigt är det ju just nu, men det kommer att gå bra, konstaterar Emma Lindfors, som spelar den ondsinta tigern Shere Khan.