Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Estetelever presenterade "Design för alla"-test

Tre elever och två lärare från det estetiska programmet på gymnasiesärskolan i Bollnäs har lanserat Design för alla-testet.

Annons

Design för alla-testet är namnet på ett projekt som pågått i tre år. Det har drivits av handikappförbunden tillsammans med Bollnäsföretaget Unicum, som ägs av designern Lena Lorentzen.

- Projektet syftar till att hjälpa företag och producenter av varor och tjänster att göra mer hanterbara och lättförståeliga saker för oss konsumenter, säger projektledaren Pia-Lena Krischél.

Testet är en databas. Projektgruppen har i nuläget varit i kontakt med 1 600 personer med någon form av fysiska eller psykiska funktionshinder och lagt in namnen på dessa i databasen.

Grejen är att designern pratar med brukaren innan produkten framställs. Så skulle man enkelt kunna uttrycka det.

Testet presenterades, eller invigdes, i slutet av förra veckan på Konstfack i Stockholm med bandklippning av konsumentminister Birgitta Ohlsson. Bland övriga cirka 150 personer fanns företagare, professorer och HSO-ordföranden (Handikapporganisationernas samarbetsorgan) Ingrid Burman.

Gänget från gymnasiesärskolan framförde specialskrivna teatersketcher om tillgänglighet.