Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Estetelever presenterade "Design för alla"-test

Tre elever och två lärare från det estetiska programmet på gymnasiesärskolan i Bollnäs har lanserat Design för alla-testet.

Design för alla-testet är namnet på ett projekt som pågått i tre år. Det har drivits av handikappförbunden tillsammans med Bollnäsföretaget Unicum, som ägs av designern Lena Lorentzen.

- Projektet syftar till att hjälpa företag och producenter av varor och tjänster att göra mer hanterbara och lättförståeliga saker för oss konsumenter, säger projektledaren Pia-Lena Krischél.

Testet är en databas. Projektgruppen har i nuläget varit i kontakt med 1 600 personer med någon form av fysiska eller psykiska funktionshinder och lagt in namnen på dessa i databasen.

Grejen är att designern pratar med brukaren innan produkten framställs. Så skulle man enkelt kunna uttrycka det.

Testet presenterades, eller invigdes, i slutet av förra veckan på Konstfack i Stockholm med bandklippning av konsumentminister Birgitta Ohlsson. Bland övriga cirka 150 personer fanns företagare, professorer och HSO-ordföranden (Handikapporganisationernas samarbetsorgan) Ingrid Burman.

Gänget från gymnasiesärskolan framförde specialskrivna teatersketcher om tillgänglighet.