Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Eskalerande" tryck på akuten

På fem år har besöken på länets akutmottagningar ökat med mer än en fjärdedel. Särskilda akutläkare kan bli ett sätt att försöka lösa problemet.

Annons

Kjell Norman, landstingets tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektör, har tittat närmre på det ökande trycket på mottagningarna och presenterade sina slutsatser för landstingsfullmäktige. Trots ökningen av besök är Gävleborg förskonat i förhållande till utvecklingen för landets akutvård i sin helhet. Svenska akutmottagningar tar i dag emot 40 procent fler patienter än för fem år sedan.

– Inflödet ökar konstant och under hösten eskalerade det. Sedan 2009 har antalet patienter ökat med 31 procent i Gävle och 19 procent i Hudiksvall. Mottagningen i Gävle är byggd 1972 och lokalerna är avsedda för att ta emot 20 000 patienter om året, i dag tar den emot 43 000, säger Kjell Norman.

Skälet till att trycket på akuten ökar är att länets befolkning blir äldre och därmed sjukare, under de senaste tre åren har också jourbesöken på hälsocentralerna ökat med nära en femtedel. Samtidigt har människors sätt att söka vård förändrats.

– Det blir allt svårare att styra patienterna, de har ett annat sökmönster än tidigare. Vi måste rigga sjukvården för att kunna hantera att de kommer till akuten utan att ha ringt 1177 eller besökt primärvården, säger Kjell Norman.

Särskilda läkare som gör prioriteringar när patienterna kommer in på akuten kommer att prövas på mottagningen i Gävle. Tidningen har uppmärksammat diskussionen om att det främst är unga och oerfarna läkare som bemannar länets akuter.

– Vi ska nu så långt det går se till att det är erfarna läkare under specialistutbildning som bemannar akutmottagningarna, säger Kjell Norman.

En annan åtgärd för att lätta på trycket är bland annat att erfarna sjuksköterskor på andra avdelningar ska erbjudas extra ersättning för att rycka in på akuten. Dessutom erbjuds de omkring 30 sköterskor som sagt upp sig från akuten i Gävle under det senaste året återanställning.

ÅsaLinnea Davidsson, tillförordnad chef för akutvården i länet, berättade om hur verksamheten kan utvecklas. Hon öppnade för att särskilda akutläkare kan vara en väg att gå, en lösning som tidningen har belyst. Tanken är att mottagningarna till skillnad från i dag ska bemannas av egna specialistläkare.

– Akutläkare är en specialitet som inte funnits i Sverige tidigare, men som nu växer fram. Vi har varit i kontakt med akutläkare för att se hur de jobbar och besökt akutmottagningen i Linköping som har en egen läkargrupp. Vi behöver inte uppfinna hjulet, vi kan ta vara på andras positiva erfarenheter, säger ÅsaLinnea Davidsson.