Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik Wiklund arbetar med sin andra roman

Erik Wiklund, 20, Tranberg, Alfta romandebuterade i fjol med Breven till Kristina. Första upplagan såldes slut och en andra upplagan har nu kommit ut. Samtidigt jobbar Erik på en ny roman. En roman som kommer att handla om en mörk tid i den svenska historien - 1600-talet med häxbränningarna.

Breven till Kristina - En förbjuden kärlek handlar om en hemlig kärlekshistoria. Och den bygger på 18 brev, som Erik Wiklunds morfar hittade då han renoverade en vindsvåning på en fastighet i Tranberg. Kristina var en gift trebarnsmor och brevskrivaren var en man en grangård.

Breven är väldigt poetiska och fulla med kärleksfulla ord till kvinnan. De är skrivna på 1920-talet. Kvinnan flyttade sedermera från Tranberg men om hon och den brevskrivande mannen någonsin fick uppleva någon fysisk kärlek med varandra är inte känt.

Erik Wiklund arbetade med romanen som ett projektarbete på gymnasiet och belönades också med Hälsinge Akademis romanpris.

Romanen trycktes i en numrerad pocketupplaga på 600 exemplar. Upplagan således snabbt ut och i år har en andra upplaga tryckts. I 2 000 exemplar med något exklusivare hårda pärmar.

Den här framgången har gett Erik Wiklund blodad tand. Så nu jobbar han alltså på sin andra bok. Och inte bara det han har rean ytterligare bokplaner i huvudet.

- Jag håller mig kvar i bygden, men det får ju inte blir för lokalt. Det handlar om 1600-talet med bland annat häxbål, förklarar Erik Wiklund.

- Det förekom också konflikter inom kyrkan, mellan prästen i Alfta och prästen i Ovanåker. Alftaprästen var mer benägen att bränna häxor än Ovanåkersprästen. Och han uttalade också en förbannelse över Ovanåkersprästen. Tror att det var då konflikten mellan Alfta och Edsbyn började.

Erik Wiklund räknar med att den nya romanen ska vara klar till jul eller strax efter nyåret 2010. Hur stor upplagan blir har han ännu inte bestämt.

- Nej jag funderar på det. Kanske man ska ge ut en liten upplaga först, som ifjol. Samtidigt är det ju billigare att trycka en större upplagan, möjligen blir det 2 000 exemplar.

Förutom romanskrivandet jobbar Erik Wiklund med en del andra projekt. Håller på med hantverk och funderar på att göra lite vykort och lite souvenirer med hälsingemotiv.

I slutet av nästa månad väntar också den årliga stora bokmässan i Göteborg.

- Jag är inbjuden att delta i länets monter på mässan. Så det är en del att planera inför det. Med resor och hotellrum, förklarar Erik Wiklund, som också funderar på framtida studier på en konstnärligutvecklingsutbildning i Gävle.