Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik Rosts VM-succé fortsätter – förde Sverige till silver i stafetten

Erik Rost facit: guld, silver, guld och silver.
Alfta-Ösa-åkaren satte punkt för ett strålande VM när Sverige knep andraplatsen i stafetten.
– Det är bara guldet som räknas. Om två år har vi chansen igen, säger han.

VM i skidorientering har pågått i Krasnojarsk i Ryssland som under snart en veckas tid. Och Erik Rost fortsätter att dominera under mästerskapet. På söndagen var det han som åkte den avslutande sträckan och förde Sverige till ytterligare en medalj.

I laget åkte förutom Rost även Martin Hammarberg och Ulrik Nordberg. Men åt Ryssland fanns det inget att göra – hemmanationen tog ledningen redan från start och var över minuten före Sverige i mål. Trea blev Finland, ytterligare dryga minuten efter.

- Jag var inställd på att jaga, man vet aldrig med gafflingar. Det kan skilja mycket ibland och den här tidsdifferensen hade kunnat bero på de olika banalternativen. Så jag gav allt från start och gjorde ett mycket bra lopp, säger Rost i ett pressmeddelande.

– I stafett är det guldet som räknas. Om två år igen har vi chansen, så nu får man väl köra vidare ett tag till.

Den senaste gången Sverige vann en VM-stafett var för 21 år sedan – i Lillehammer 1996.

De svenska damerna kom aldrig till start i stafetten sedan stjärnan Tove Alexandersson (totalt tre guld under VM) blivit sjuk och tvingades lämna återbud till loppet,

Erik Rost kan se tillbaka på ett mästerskap som stavas succé. Han inledde med att ta sitt första VM-guld i karriären när han tillsammans med klubbkompisen Tove Alexandersson vann mixedstafetten.

Sedan väntade medeldistansen som slutade med en andraplats för en något besviken Rost efter ett tidigt misstag. I mål var han bara 15 sekunder efter Stanimir Belomazhev från Bulgarien.

Mer nöjd var han efter lördagens långdistans. Då vann Rost sitt första individuella VM-guld efter ett mycket starkt lopp. I mål var 1.18 före tvåan, Kirill Veselov från Ryssland.

– Jag är oerhört glad! Det är obeskrivlig, säger 31-åringen i ett pressmeddelande.

Och fortsätter:

– Jag hade samma förstavarv som regerande mästaren, norrmannen Lars Moholdt, och han satte upp ett jättehögt tempo. Långt senare, när jag skulle ut på sista varvet var jag i ledning, men jag var hårt jagad av de andra. Så sistavarvet var en riktig pers, både fysiskt och mentalt.

– När jag stämplade där, då var det bara utför till sista och då förstod jag att nu kommer jag att vinna. Helt otrolig känsla! Det här är något jagdrömt om så länge jag minns, och nu står jag här.

Den svenska medaljskörden i skidorienterings-VM slutade på totalt fem guld och två silver.

FAKTA: VM-medaljer för Sverige

Guld, sprintstafett: Tove Alexandersson och Erik Rost

Guld, sprint: Tove Alexandersson

Guld, sprint: Ulrik Nordberg

Guld, medeldistans: Tove Alexandersson

Silver, medeldistans: Erik Rost

Guld, långdistans: Erik Rost

Silver, stafett: Martin Hammarberg, Ulrik Nordberg, Erik Rost

L'ÄS MER: Nytt VM-guld till överlägsne Erik Rost

LÄS MER: VM-silver till Erik Rost efter tidigt misstag: "Var livrädd"

LÄS MER: Drömduon Alexandersson och Rost spurtade hem VM-guld i mixedstafett