Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Eriksson porträtteras i SVT

/
  • Dokumentärfilmaren Erik Eriksson fotograferad i sitt Hälsingland. Foto Jonas Sima

I helgen sätter SVT:s kulturprogram K-Special fokus på dokumentärfilmaren Erik Eriksson från byn Näsberg i Ljusdals kommun.

Annons

Först ut är Jonas Simas porträtt av filmkollegan, Filmaren i Storskogen, som visas på fredag, med repris på söndag.

Filmen är en berättelse om skogsarbetaren som blev friställd och sedan omskolade sig till dokumentärfilmare. Erik Eriksson, som dog 2005, 72 år gammal, kom att göra långt över 100 filmer om skogsarbete och skogarnas människor. Hans efterlämnade filmskatt, som innehåller tusentals inspelade filmmetrar och videotimmar som han inte hann redigera, har nu tagits om hand av Ljusdalsbygdens museum.

På lördag och söndag visas också Erik Erikssons egen film från 1972, Lillhärjådalen, i två delar

Jonas Simas film, som hade urpremiär i Färila i mars i år, innehåller intervjuer med vänner och medarbetare till Erik Eriksson och visar utdrag ur flera av hans filmer. Där finns bland annat den första dokumentärenBland flottare på Ljusnan, Sista flottningen på Indalsälven, Vinter i Timmerskogen, Timmerrännan, I kolarskogen och n´Harald på Hucksjöåsen.

Erik Erikssons kände ett stort ansvar för närhistorien. Han var ständigt nyfiken på människor och företeelser och hade alltid nya filmprojekt på gång. Hans envetna tema var skogsarbetet och han utgick alltid från sina egna erfarenheter och sina personliga möten med skogsfolk i Norrland.

Mer läsning

Annons