Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik Berglin 95 år

Erik Berglin, Edsbyn, fyller 95 år torsdagen den 19 maj. Han är välkänd för många Edsbybor eftersom han gått tomte på byn i 24 år.

I 18 av åren gick Erik Berglin tillsammans med Gunnel Jacobsson. Dagen före julafton varje år gick de Långgatan upp och ner för att dela ut godsaker. De brukade även besöka äldreboenden, en tradition som blev mycket uppskattad.

Erik Berglin fortsatte med sitt tomteuppdrag även efter att Gunnel gått bort, men slutade häromåret.

Jubilaren föddes på gården Rönnmyr i Knåda. Endast sex år gammal fick han lära sig att slå med lie.

Under sitt yrkesliv har han jobbat med jordbruksarbete och trädgårdshandel i Ovanåker. Han har också varit med och byggt kraftstation utanför Edsbyn, jobbat på Edsbyverken och kört lastbil i Stockholm.

Dessutom var han en period anställd på Svenska kullagerfabriken i Hofors samt tillverkade sängar i Fullen utanför Edsbyn.

Erik Berglin är medlem i PRO, SPF och IOGT-NTO. Till hans intressen hör dans, som han har utövat regelbundet i Bollnäs och Edsbyn samt i Oreparken i Furudal. Det slutade han med för cirka ett år sedan.