Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erfarenheter från Jämrum bör tas till vara

Borgerliga segern i riksdagsvalet var en av orsakerna till att det inte blev någon fortsättning för länsprojektet Jämrum, som också fick en nationell betydelse.
Det konstateras i slutrapporten som nu är färdig.

Annons

Jämrum skapades för att stötta de då nya jämställdhetspedagogerna i länet.

– Det fanns ett intresse hos den förra regeringen för att skapa ett nationellt kunskapscentrum för jämställdhetsfrågor i pedagogiken. Jag tror att Jämrum hade fått ett sådant uppdrag. I princip fungerade vi så redan under projektets sista år, säger Sven-Erik Lindestam som var projektledare under den sista tiden.

I dag är han socialdemokratisk ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Söderhamn.

Det är två år sedan Jämrum avvecklades. Nu har Lena Aune från företaget Olsgård AB levererat en slutrapport och utvärdering.

Hennes slutsats är att verksamheten kom att bli omfattande och effekterna betydelsefulla, men att nya regeringens ställningstaganden gjorde att de viktigaste samarbetspartnerna försvann.

Frågan är inte om Region Gävleborg bör ta vara på erfarenheterna från Jämrum utan hur, är Lena Aunes slutsats.

Region Gävleborg har nu fått 2,7 miljoner kronor från Sveriges Kommuner och Landsting för att bland annat utbilda höga politiker och tjänstemän i länet i jämställdhetsfrågor. Regiondirektör Mats Törnquist tycker att satsningen just handlar om det behov Lena Aune ser av mer kunskap på ledande nivå.

Sven-Erik Lindestam ser också behovet av utbildning för kommunledningar, men anser att skolan och förskolan har en speciell roll och specifika behov av stöd.