Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erfaren komiker möter nybörjare

/

Jesper Odelberg har erfarenheter som få artister delar med honom. Jag har följt hans karriär med ett speciellt intresse, eftersom jag själv har en cp-skada.

Stå-upparen (eller kanske sitt upp-aren) firar i år 20 år som artist, men det var länge sedan jag hörde talas om honom när han i fredags kväll dök upp i Bollnäs. Där inledde han en turné med premiären för den nya show han gör tillsammans med Anna Siekas, uppvuxen i Bollnäs men numera bosatt i Gävle.

Annons

Jesper Odelberg hämtar mycket av sin inspiration från tillvaron som funktionshindrad. Ändå är frågan om han och jag egentligen har så mycket gemensamt. Att vara beroende av assistenter dygnet runt, av färdtjänst som måste beställas flera dagar i förväg och av en motordriven rullstol, påverkar naturligtvis livet mer än själva diagnosen som kan betyda så vitt skilda grader och konsekvenser.

Många verkar inte inse vad som krävs för att funktionshindrade ska kunna uppleva den frihet och livskvalitet som vi ofta säger ska vara en mänsklig rättighet i vårt samhälle, Av det gör Jesper Odelberg humor.

Några historier känner jag igen ända sedan hans sågs i TV:s Släng dig i brunnen på 90-talet.

Han solidariserar sig när det gäller diskriminering med invandrare och homosexuella. Det är ingen tvekan om att han har hjärtat till vänster. Det är inte så noga med faktaunderlaget när han angriper Alliansregeringen.

Showen ger ingen förklaring till varför vi ska se just Jesper Odelberg och Anna Siekas tillsammans på scenen.

Det blir utdraget med nästan tre timmar inklusive pausen. Även om andra akten berör mer, hade det räckt om de slutat vid pausen efter drygt en timme.

Hon har sysslat med stå upp i tre år. De gör genom hela kvällen en grej av det stora gapet i erfarenhet mellan honom och henne. Han sitter och skrattar entusiastiskt åt hennes skämt som att han vill hjälpa henne framåt, men vid Jesper Odelbergs sida blir det snarare mer tydligt att Anna Siekas inte är särskilt bekväm på scenen. Hennes skämt är sällan klockrena.

Att bryta tabun har de nog ändå gemensamt. Förmodligen går jag i fällan, men jag låter mig provoceras när hon talar om hur hemskt det är att vara gravid, föda barn och vara mamma.

Mer läsning

Annons