Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Epa är Eriks ekipage: "Fördomen är att alla som kör epa är bönder"

Ett lätt sätt att transportera sig och coolt, helt enkelt. Det är varför Erik Bernhardsson väljer att spendera stor del av sin tid bakom ratten på en epatraktor.

En blåmetallic epatraktor svänger in på parkeringen. På förarplatsen sitter Erik Bernhardsson, 17 år. Han är en av de i Söderhamn som ses köra omkring i epatraktor, vilket han har gjort sedan något år tillbaka.

Epatraktorer har funnits sedan 30-talet och användes då mest av lantbrukare. Under senare 1900-tal kom de till rollen de har nu: ett fordon som används främst av ungdomar. För att få köra epatraktor räcker det med ett traktorkörkort och inte ett vanligt bilkörkort. Just epatraktorer och a-traktorer omges av många förutfattade meningar.

– Fördomen är ju att alla som har epa kör för fort och är bönder, men så är inte fallet. Kör man olagligt blir man ju tagen av polisen, säger Erik.

Fördomarna mot epatraktorer, a-traktorer och deras förare kan skapa problem i trafiken. Problemen skapas dock inte av förarna själva, utan av deras medtrafikanter.

– Flera gånger har det hänt att folk gjort fula omkörningar då de tycker att jag kör för sakta. Ibland har det kunnat gå riktigt illa, berättar Erik.

Att köra epatraktor är populärt bland ungdomar, men vad är det med epakulturen som lockar?

– Det är coolt, haha. När man var yngre avundades man de som hade epa och längtade tills man själv kunde få köra. Och sen har jag insett hur smidigt det är med transport, säger Erik.

Men även om det varit mycket roligt med epatraktorn så har det också sina nackdelar. Mycket tid och pengar har lagts ner. Ett visst intresse för att meka har funnits, även om det bleknat med tiden. Idag är epatraktorn ett perfekt sätt för Erik att transportera sig då han ännu inte har körkort för bil. När "pärlan" säljs i framtiden kommer inte Erik köpa en ny, utan då är det slut med epatraktor för hans del. Den tiden kommer vara över, för all tid.

– Mina barn kommer aldrig få köra epa eller a-traktor, säger Erik och skrattar.