Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Entusiasterna: Navkapslarnas herre har varvat ner

Artikel 1 av 3
Entusiasterna
Visa alla artiklar

Historien om den i dag 63-årige utflyttade Jädraåssonen Ronnie Lundqvist har berättats förr – det vittnar alla tidningsurklipp om som hänger på väggarna i hans hus i Läby någon mil ovanför Uppsala. Framtill för lite mindre än tio år sedan gick E4 förbi hans hem och under många bilresor har orden yttrats: "Va med nu, snart åker vi förbi navkapselhuset!".

2007 var den nya dragningen av E4 klar. Förbi var tiden då den stora farleden gick igenom Tierps kyrkby, Månkarbo och Björklinge bland annat. På dagens sträckning finns ett öde Dragon Gate och ett upplyst ensamt träd mellan norrgående och södergående fil kvar som vägattraktioner på sträckan Gävle-Uppsala. Folk brukar tagga sig i sociala medier när de åker förbi "Trädet vid E4:an". Annat var det förr – borta är nästan alla små bilsemestertraditioner; som att vinka till Anders Gås-statyn i Björklinge så att det skulle bli bra väder, tjatet om den roliga Sibyllareklamen med poliserna som spelades in vid Månkarbogrillen – som barnen aldrig hade sett för Youtube fanns inte på den tiden – och tävlingarna om vem i familjen som kunde se Domkyrkan i Uppsala torna upp sig först om man åkte söderut.

Det kanske mest spektakulära delmålet på bilresorna längs gamla E4 mellan Gävle och Uppsala var dock något helt annat. Något ganska anskrämligt enligt de flesta. Som mest låg det över 10 000 navkapslar på den nu pensionerade lastbilschauffören Ronnie Lundqvists tomt i Läby, eller hjulsidor som är den mer korrekta benämningen. Ronnie själv kallar dem i alla fall för "kapslar" och samlingen gav honom den mindre smickrande utmärkelsen "Sveriges näst fulaste tomt" en gång. Han minns inte vilken tidning eller vilket år men han minns att han fick skylla sig själv att han "bara" kom tvåa.

– Jag var inte hemma när teamet kunde komma, när de ringde sa jag att grannen mitt emot hade en hemsk tomt med massa skrot också. Det var ju bara att man inte såg det från vägen. Det slutade med att han vann och jag kom tvåa. Jag grämde mig, oavsett vad tävlingen gäller så vill man ju vinna, säger Ronnie Lundqvist.

Det är inte några 10 000 navkapslar på tomten längre. Han berättar att han och sonen körde iväg med "20 kärror", omkring 4-5 000 navkapslar, till tippen. När E4 drogs om för nästan tio år sedan så "tvärdog" hans försäljning. Det kommer fortfarande folk som stannar till – men 20-30 besökare varje helg har bytts ut mot en i veckan.

Ronnie bryr sig inte så mycket om att hans navkapsel-era sedan länge är över, han har haft tid till sin stora passion kantarellplockningen och navkapselförsäljningen var aldrig någon vinstaffär heller, berättar han. Det krävs ingen matematiker för att räkna ut att han lagt mer pengar på att köpa navkapslar än vad han har fått in. Han köpte in och sålde navkapslar för samma pris, han har slängt massvis och dessutom har han fortfarande minst ett tusental kvar.

– Folk kom ju hit med navkapslar för att de visste att jag köpte. Egentligen var ju tanken att jag skulle åka runt så att jag kunde tjäna en slant.

– Jag är inte ens bilintresserad. Allting började bara som ett skämt att jag hängde upp några navkapslar, lite "Kom in och köp – det kan vara din". Sen spårade det ur när idrottsföreningar som städat vägarna kom med 15 säckar på en gång och sen så vann jag pengar också, fortsätter Ronnie Lundqvist.

Under Leif "Loket" Olssons tid i Bingolotto vann han en jorden runt-resa. Han sålde resan värd 60 000 kronor för 48 000 och la alla pengarna på navkapslar. Utöver navkapslarna har han också haft kantareller till försäljning vid vägen för att folk ska stanna till.

Om du tillåter dig att vara lite självanalytisk – varför har du gjort allt det här?

– Det är svårt, det bara spårade ur helt enkelt. Och när det gäller resan som jag sålde så är det så att när jag är söder om Stockholm då är jag söder. Jag har inget större intresse av att resa och sola, även om jag gjort det med mina barn förr.

Men, du bor ju relativt ensligt här i Läby, det har inte funnits nån tanke kring att det är trevligt om folk stannar till hos dig?

– Njae... Eller visst var det roligt att man blev uppskattad men samtidigt blev jag ju väldigt låst av allt det här. Nu kan jag koppla av när jag är i skogen och plockar svamp.

– Sen såg jag det här lite som en pensionsförsäkring till en början. Men så drog de ju om E4:an...

Då var det inte mycket till pensionsförsäkring längre?

– Nej, precis, skrattar Ronnie Lundqvist.