Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Entréavgift till konsten

I Söderhamn har konstföreningen i höst av ekonomiska skäl börjat ta entré till sina konstutställningar på Kvarnen. I grannkommunerna är det fortfarande fritt inträde till konsten.

Annons

Sedan Kvarnen blev Söderhamns kommuns främsta utställningshall i början av 1970-talet har det varit gratis att titta på konstutställningar arrangerade av Söderhamns konstförening.

Från i höst är det ändring på detta. 20 kronor har föreningen tagit i entré för de två senaste utställningarna.

- Våra pengar räcker inte till, säger föreningens ordförande Anders Norén. Medlemsantalet stiger men försäljningen vid utställningarna minskar och därmed våra provisionsintäkter.

Konstföreningen får ett årligt driftsbidrag av kommunen på 50 000 kronor. Med en hyra på 4 500 kronor per utställning går 36 000 tillbaka till kommunen i hyra för numera åtta årliga utställningar. Entréintäkterna från senaste utställningen täckte drygt hyreskostnaden.

I somras tog kommunen, i samarbete med Sandarne kulturförening och Söderhamns stadsmuseum, 40 kronor i entré till sommarutställningen på museet med keramikerna Signe Perssons verk. Men det var inte en säljande utställning, som konstföreningens är.

Det ledde även konstföreningen in på tanken om entréavgift och Anders Norén kollade med kommunen om det fanns några principiella hinder.

- Absolut inte. Det är bra om de får in pengar, säger Susanne Eriksson, konst- och kulturansvarig på Söderhamns kommun. Jag tycker det är bra om de tar entré. Det är en duktig förening med ambitiöst program och som tar hit väldigt spännande konst.

Hon tycker inte att en entréavgift är något hinder för tillgängligheten.

- Går du på restaurang väntar du dig inte att kocken ska komma med maten gratis heller, säger hon och jämför även med idrottsföreningar som tar entré till hockeymatcherna.

I Söderhamns kommun har konstutskottet 150 000 kronor budgeterat årligen att göra konstinköp för. Förutom att inhandla konst till kommunens lokaler är syftet att stödja lokala konstutställare, gallerister och konstnärer.

Tidigare har kommunen i stort sett gjort inköp på de flesta av Söderhamns konstförenings utställningar och föreningen har fått sin numera 30-procentiga provision.

Det senaste året har nya gallerier växt upp i Söderhamn, och därmed har kommunen spritt sina inköp.

Söderhamn sticker ut genom att vara landskapets, möjligen länets, galleritätaste stad. Kanske genom att kommunens årliga konstanslag är förhållandevis stort.

Men Söderhamns kommun ser det inte som en egen uppgift att arrangera konstutställningar, som i grannkommunerna Bollnäs, Ovanåker och Hudiksvall. Där finns anställd personal som bland annat har till uppgift att arrangera regelbundna konstutställningar i kommunens egna lokaler.

Där visas utställningar som alla kan titta på utan att behöva betala entréavgift.