Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ensamhet, homosexuella på landsbygden och killar som säljer sex på nätet – så blir höstsäsongen på Folkteatern

En premiär återstår av Folkteaterns vårtermin: ”Ett Sjunkande Skepp/Ett Växande Slott”. Men redan nu presenterar teatern vad hösten för med sig. Bland annat får publiken nu möta nya konstnärliga ledaren Mattias Brunn.

Höstens stora premiär, 22 oktober, blir Monica Wilderoths ”Som du. Som dom. Som jag.”, en föreställning om ensamhet och vad som händer med människor när deras värdighet fråntas dem.

– Äntligen! Att få möta en teater som är så på tårna och beredda på att göra allt för att föreställningsarbetet inte bara ska bli ”bra” utan framförallt roligt, innerligt och betydande för dem själva och publiken, är inte bara oerhört glädjefyllt och inspirerande för en frilansande teatermänniska som mig själv, utan faktiskt väldigt sällsynt, säger Monica Wilderoth i ett pressmeddelande.

Hon står både för regi och manus. För musiken ansvarar Gävlemusikerna Viktor Zeidner och David Lehnberg.

– Då min musik oftast beskriv som väldigt filmisk och teatral med tonvikt på suggestiva känslolägen så kommer arbetet med föreställningen bli ett otroligt spännande projekt, där musiken blir en del av ett mycket större scenisk upplevelse, säger Viktor Zeidner.

Både Kajsa Isakson och Erik Uddenberg har, som konstnärliga ledare, också presenterat sig i vårens föreställningar. Till hösten ansluter även nummer tre i trion: Mattias Brunn. Han ska arbeta fram två olika föreställningar. ”Transaktion” handlar om ersättning för sex bland unga män på nätet. Pjäsen ska ställa frågor som: Vad är egentligen en behovstransaktion? Vad är moral och vad är lust? Premiär blir det i januari 2017.

Mattias Brunn arbetar även med ”Landet inuti”, om landsbygd och urbanisering med twisten att leva som homosexuell på landsbygden. Den vedertagna sanningen är att homosexuella män måste lämna landbygd för storstad – men måste det vara så? Arbetet inleds under hösten med workshops, intervjuer med mera.

Mattias Brunns beslut att avbryta en föreställning av ”Männen med rosa triangel”, om homosexuella i koncentrationsläger, på grund av hån från publiken uppmärksammades nyligen i media. Nu tar han alltså denna tematik även till Folkteatern i ett samarbete med Riksteatern

Under hösten fortsätter Folkteatern även med en seminarieserie kopplad till de konstnärliga processerna på teatern.