Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensam kan faktiskt vara stark

/

Mitt Milkohjärta svider. Det känns som att företaget krackelerar. Det säger Ingvar Persson, moderat politiker och bonde angående gårdagens nyhet att Milko lägger ner mejeriet i Sundsvall och Karlstad.
Och det är inte länge sedan mejeriet i Bollnäs brutalt lades ner.
Varumärket Milkoland blir alltmer urholkat.

Annons

Svårigheterna för Milko har pågått under en längre tid.

Branschen är i stor förändring och Milko har flertalet gånger sökt samarbete med andra mejeriföreningar, både i norr och i söder. Och tidningen Land lantbruk skrev senast i juni om en tilltänkt fusion mellan Arla och Milko. Ingen av försöken har lyckats.

Och som tidningen kunde berätta i veckan har Milkobönder i Hälsingland bjudit in Arla till ett möte för att diskutera ett gemensamt övergående.

Missnöjet med Milko grundar sig naturligtvis i priset som bönderna får för sin mjölk. Men det blir inte bättre av att Milko lägger mer mejerier och arbetstillfällen i Milkoland.

Kritiken handlar dock inte bara om kronor och ören utan också att Milko är i ständig förändring och rationalisering, istället för att bygga starka varumärken.

Norrmejeriers Västerbottenost är ett exempel på en välvårdad produkt som garanterar mjölkbönderna ett mer långsiktigt mjölkpris. Milko har just nu få produkter som garanterar mjölkböndernas överlevnad.

Frågan är dock vad som är bäst i längden.

Att Hälsinglands bönder går över till Arla kan säkert ge ett bättre mjölkpris till att börja med men frågan är vilket inflytande de får i längden.

Samtidigt kanske bönderna kan bli mer rörliga mellan mejeriföreningarna och kan utnyttja sin makt. De äger ju trots allt råvaran som är förutsättningen för alla mejeriföreningars överlevnad.

Även om det inte alltid verkar så när det ska betalas för mjölken.

Ensam har aldrig varit stark om man får tro kooperationen.

Eller så håller det på att vända. Ensam är kanske stark trots allt.

Wapnö Mejeri i Halland har valt den vägen. Med egen tillverkning och egen leverans till skolor och affärer i närområdet under devisen härproducerat – med råvara och förädling på en och samma plats.

Varför inte i Hälsingland?

I grunden handlar förstås allt om vad konsumenten vill ha. Det finns ett starkt stöd för lokal mjölk. Det visade inte minst konsumentupproren under förra året med protester där den lokala mjölken var hotad.

Det återstår att se vad Hälsinglands mjölkbönder väljer för väg.

Och vad konsumenterna väljer. Den som vill ha lokal mjölk måste också handla lokal mjölk. Annars spelar det ingen roll vad mjölkbönderna förhandlar om.

Mer läsning

Annons