Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enklar få tag i första bostaden

Det är hög tid att höja ambitionerna i bostadspolitiken. Den akuta bostadsbristen måste åtgärdas. I dag är situationen särskilt svårt för alla som behöver sin första bostad, skriver tre M-politiker.

Det gäller till exempel studenter runt om i landets universitets- och högskoleorter. En majoritet av dessa orter uppger, enligt Boverket, att det finns ett underskott på studentbostäder.

Studenter ska kunna flytta och påbörja sina studier. Inte tvingas tacka nej till utbildning för att det inte går att få tag på en bostad. Det är också viktigt för jobben och tillväxten i Sverige.

Stefan Löfvens regering saknar svar på hur bostadsbristen ska lösas. Deras främsta åtgärd är ineffektiva bostadssubventioner som döms ut av såväl experter som byggföretag. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tidigare visat motstånd för ökat byggande och fler bostäder. Miljöpartiet har till exempel särskilt varit motståndare till enklare byggregler för studentbostäder.

Sverige behöver reformer på en rad områden. Moderaterna har därför drivit regeringen framför sig för att nya förslag ska komma på plats. Nu riktar vi ett tydligt krav om att genomföra reformer för 20 000 nya studentbostäder i Sverige till 2020.

Flera insatser behövs:

* Ett särskilt förkortat förfarande för plan- och bygglovsprocesserna för studentbostäder, med tidsgränser kopplade till ekonomiska sanktioner. Dessa processer, hos kommunen, ska få ta max nio månader. Det snabbar på byggandet.  

* Stärk högskolornas och universitetens roll för att öka antal studentbostäder. De hinder som i dag kvarstår för lärosäten att äga och bygga studentbostäder bör tas bort.

* Förenkla reglerna för tekniska egenskapskrav och utformningsregler för studentbostäder. Det bör gå att bygga mindre lägenheter och det går att lätta på krav kring buller.

* Gör en översyn av marktillgången nära universiteten och högskolorna. Mer mark måste kunna byggas på.  

* Tydligare bostadsuppdrag till Akademiska hus. Ett volymmål i bostadsbyggandet behövs för att öka deras byggande och ägande av studentbostäder.

Det måste bli enklare att få tag i en första bostad – även för studenter. Sverige ska fungera.

Tomas Tobé (M)

partisekreterare

Ewa Thalén Finné (M)

bostadspolitisk talesperson

Rasmus Törnblom

förbundsordförande MUF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel