Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enhetschefen: "Det har varit brister i rutinen"

Flera lägenheter och fastigheter på Bruksgatan har stora problem med ohyra. Trots att de boende klagar har problemen inte blivit åtgärdade.

Husen på Bruksgatan i Ljusne hyrs ut till Migrationsverket, som i sin tur upplåter lägenheterna åt asylsökande och nyanlända med uppehållstillstånd.

I flera av lägenheterna lever stora populationer av kackerlackor och vägglöss, och boende klagar över utslag och sömnsvårigheter. Trots att saneringar har genomförts i lägenheterna uppger boende i husen att ohyran kommer tillbaka.

Fastighetsägare på Bruksgatan är Hälsinge kulturfastigheter. På ett av företagets telefonnummer svarar en person som inte uppger sitt namn.

Kuriren berättar om familjen Alkamel, som bor med vägglöss och kackerlackor i ett av bolagets hus.

– Vi var där i förra veckan och sanerade men de städar ju bort det. Dessutom ska de ju inte bo kvar, de ska flytta, säger företrädaren för Hälsinge kulturfastigheter och lägger på.

Lars Ulander är enhetschef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Gävleborg. Han är väl medveten om problemen med ohyra.

– Det är ganska vanligt förekommande i Migrationsverkets lägenheter runt om i Sverige. Det lokaliseras bland annat till transitboendena i Märsta och Gävle och hamnar sedan hos oss, säger Lars Ulander.

Migrationsverket samarbetar med två olika företag som utför skadedjursbekämpning. När en lägenhet ska saneras ordnar verket en ersättningslägenhet om det finns barn under två år i familjen.

Alkamels på Bruksgatan har en ettårig flicka.
– I det här fallet har vi av någon anledning inte fått veta att man skulle komma och sanera, säger Lars Ulander.

Att saneringen på Bruksgatan inte givit någon effekt tror han delvis hänger samman med kommunikationsproblem.

– Det har varit brister i rutinen som gjort att familjen haft problem med ohyra. Vi kommer titta över alltihop, göra en plan och få alla boende att förstå att de inte ska städa bort medlet, säger Lars Ulander.

Hur ska det gå för familjen Alkamel?
– Vi har bokat tolk och ska ha ett samtal med familjen igen. Vi håller på och tittar på en ny lägenhet.

Samtidigt kan Migrationsverket inte vara alltför kräsna med bostäder. Det råder brist, och många som fått uppehållstillstånd blir kvar i asylboendena.

– Vi har drygt 600 personer bara i min enhet. Finge vi ut dem till kommuner och arbetsförmedling så skulle vi kunna glesa ut och se över beståndet, säger Lars Ulander.