Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enhälligt ja till stor elnätaffär

Politikerna är eniga om ja till att köpa elnät och gå i borgen för över 200 miljoner kronor.

Annons

På måndagskvällen sa kommunfullmäktige som väntat ja till att ge kommunens bolag Ljusdal Elnät AB möjligheten att bli delägare i ett bolag för att där kunna bjuda på och möjligen få köpa Fortums elnät.

Beslutet innebär också att kommunen går i borgen för Ljusdal Elnäts upplåning på högst 240 miljoner kronor.

Karin Jansson (MP) framhöll att det här inte är ett direkt beslut om att köpa nät.

– Jag läste på internet att folk tycker att vi är galna som gör affärer så här. Men det vi beslutar om är att ge Ljusdal Elnät möjlighet att vara med och köpa.

Alla partier utom Sverigedemokraterna passade på tillfället att tala gott om affären och ingen var emot den.

Det var bara ett tilläggsförslag från Miljöpartiet om att verka för gynnsamma villkor för småskaliga energiproducenter som avslogs.

– Det är glädjande att konstatera att vi i en av de största affärer som kommunen gjort är helt eniga. Detta trots allt prat om käbbel som brukar vara i det här rummet, säger Harald Noréus (FP).

Stina Michelson (S), Kenneth Forssell (V) och Leif Hansen (SRD) framhöll sina ideologiska skäl för att samhällsägda bolag ska äga infrastruktur för att ha kontroll över både kvalitet och pris.

Björn Brink (C) berättade om hur han som ledamot av Kommunförbundets energiberedning på 1990-talet såg hur kommuner gjorde sig av med elnät, något som han ansåg vara fel.

Jan Hedlund (M), som i likhet med Brink är ledamot av de kommunala energibolagens styrelser, nämnde också en fördel med mer elnät som bra för att ge mer sysselsättning för bolagens servicepersonal.

Torsten Hellström (M) undrade vad som händer med vindkraftproducenterna i kommunen och deras eldistribution. Han fick svaret att de får betala som vilken annan elproducent som helst.

Lars Wennerholm, vd för Ljusdal Elnät, fanns på plats för att informera och svara på frågor. Han berättade om att det är sju kommuner och bolag som är med och han poängterade att den affär som bolaget har möjlighet att bli en del av inte påverkar det nät som Ljusdal Elnät redan äger.

– Det nät vi har är värt 400 miljoner och det finns inga lån på det. Det är den verksamhet i den kommunala energikoncernen som går absolut bäst, säger Lars Wennerholm.