Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engagemang och framtidstro

Centerstämman i Örebro blev en trevlig tillställning. Jag är positivt överraskad. Hela arrangemanget har präglats av engagemang och framtidstro som det var länge sedan jag kände i centersammanhang.

Nu har politikens inriktning lagts upp för de närmaste åren. Grön miljöpolitik och satsning på företagande är tydligt. Landsbygdsperspektivet har lyfts fram bättre än på länge. Min förhoppning är att partiet klarar av att både vårda sina centergröna rötter och samtidigt förnya och bredda arbetet. Det är enda vägen, ja en förutsättning, för att vårt parti ska kunna utvecklas och åter bli ett riktigt stort parti.

Beslut som gladde mig var att euroentusiasternas försök att pressa fram en ny analys med efterföljande folkomröstning lyckades inte. Faktum är att folkets beslut i folkomröstningen om att behålla vår krona har tjänat oss väl och varit en framgång. Tillväxten har varit högre, inflationen och arbetslösheten lägre i Sverige än i Euroland. Med euron skulle vi ha haft en avsevärt högre arbetslöshet i dag än vad vi har när vi kan föra en självständig penningpolitik. Att nu, mitt i en finanskris, börja tala om att ompröva beslutet är synnerligen oklokt - och det insåg en klar majoritet av de 521 ombuden.

Ett annat beslut som gläder mig och alla som lever i områden där internationella prospekteringsbolag jagar uran - inte minst Jämtland, Hälsingland och Västergötland - är att stämman beslutade att minerallagen ska ses över i syfte att stärka kommunernas möjligheter att ingripa på ett tidigare stadium än när brytning av uran blir aktuell. Det finns ett oinskränkt kommunalt veto om uranbrytning skulle bli aktuell, men i dessförinnan är kommunernas inflytande litet. När kommunerna slår fast att de kommer att använda sig av vetot och bolagen ändå cyniskt prospekterar och provborrar vidare skapas en onödig oro. Jag hoppas att en skärpning av minerallagen snabbt kommer på plats.

Ett ställningstagande som jag däremot beklagar är att stämman inte beslutade att FRA-lagen ska rivas upp och att en bred, blocköverskridande, utredning ska tillsättas för att utarbeta en mer etisk och rättssäker lagstiftning. Men diskussionen kommer säkerligen att fortsätta. Centerpartiet är ju ett parti som arbetar för öppenhet och respekt för den personliga integriteten – såväl nationellt som på EU-nivå.

Kandidat i valet till Europaparlamentet