Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eng öppnar för pensionslösningar

Metoden att minska kommunens personalstyrka och därmed kostnader med hjälp av avtalspensioner återupprepas 2010. Åtminstone om kommunalrådet Stig Eng (C) får sin vilja igenom.

– Jag tycker det är en bra lösning för båda parter som vi bör återkomma till. För 2010 har vi satt en budgetram på 411,6 miljoner kronor. Den ligger fast cementerad och kommer inte att ökas på.

– Ska vi klara ramen, det är fortfarande fyra miljoner kronor dit, då är det oundvikligt så att vi måste minska personalkostnaderna. De utgör mellan 60 och 70 procent av nettokostnaderna, resonerar kommunstyrelsens ordförande.

Om det kommer till stånd uppgörelser om avgångspensioner är det de som är födda 1947 och 1948 som nu står i fokus. Ett femtontal kan vara aktuella. I år när lärare och tjänstemän i administrationen fick lämna i förtid eller gå ner till deltid var det årgångarna 1945 och 1946 som främst berördes.

Utskottspolitikerna tog sig också an investeringsbudget för de två närmaste åren. Mycket handlar om att investera för att minska elförbrukningen både utomhus och inomhus i kommunens fastigheter.

De som velat se ett utrymme för projektering av en ny idrottshall på Bergsjöskolan blir besvikna. Några sådana pengar existerar inte under överskådlig tid. Stig Eng är bestämd på den punkten