Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Energisparande planeras

Energibesparingar måste planeras in från början i nya bostadsområden. Svårast är det att ändra människors beteende.

Det nya hamnområdet i Hudiksvall ska planeras så det blir miljövänligt. Kommunens planerare lärde sig mer om energibesparing vid utbildningsdagar med Energimyndigheten under måndagen och tisdagen. Deltagare var kommunplanerare från Norrland som är med i klustret "Uthålliga kommuner". Alla med olika kommunspeciella projekt för energibesparing. Hudiksvallsdeltagarna hade fokus på hur man redan i planeringen kan göra hamnområdet miljövänligt och energieffektivt.

– Vi planerar för solfångare, solceller, gröna tak och fjärrvärme i hamnområdet, säger stadsarkitekten Mats Gradh. Vi måste även ta med tillgängligheten och regionförstoringen.

Hudiksvalls energirådgivare Östen Östman trodde det fanns en hel del energi att spara i den kommunala sektorn.

– Man sparar energi om man släcker lamporna när man lämnar en lokal, byter till energilampor och stänger fönstren sedan man vädrat. Det är enkla saker som sparar mycket energi, säger Östen Östman.

Kommunens översiktsplan passar för energiplanering. För att ha plats med förnyelsebara energikällor går det åt stora markområden. Vindkraftverk kräver ytor, energiskog likaså och det måste planeras in i översiktsplanerna. Energiproducenter och jordbruk kan bli konkurrenter om marken i framtiden.

I Hudiksvalls kommun införs nu en planering för vindkraftsområden i översiktsplanen. Många vill sätta upp vindkraftverk i Hudiksvalls skogar. Den största parken ska ligga norr om Norra Dellen och omfatta 90 vindkraftverk. Men det finns även andra ställen som är intressanta.

– Vindkraften och översiktsplanen blir en fråga för kommunfullmäktige i höst, säger stadsarkitekten Mats Gradh.