Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Energiplanering kan ge tusenlappar

Att el kostar mycket vet alla företagare. Men hur mycket pengar som kan sparas genom enklare översyn av elförbrukningen förvånar många företagare.

– Jag får många nya idéer genom att lyssna på det här. Det finns ju många smarta lösningar för att minska elförbrukningen, säger Fredrik Lenz VD på Plyfa.

Flera företagare deltog på onsdagen på en seminariedag i Hassela som handlade om hur företag kan spara pengar genom att se över sin energiförbrukning. GävleDala Energikontor driver ett projekt som ska göra företag mer medvetna om sin energiförbrukning och hur de kan effektivsera förbrukningen.

Peter Karlsson arbetar som forskningsingenjör vid Linköpings universitet. Han har stor kunskap om hur företag kan spara tusenlappar genom att använda energin mer effektivt.

– Ett företag som jag har besökt investerade 20 000 kronor för att se över energiförbrukningen på företaget. De gjorde sedan en besparing på 1 miljon kronor, säger Peter Karlsson.

Han uppmanar företagare att gå igenom sin elförbrukning och genomföra en energianalys.

– Det är viktigt att få reda på hur mycket energi varje enhet konsumerar. Man ska också titta på om det går att återanvända till exempel spillvärme, säger Peter Karlsson.

Fredrik Lenz, VD på Plyfa, berättar att flera idéer har väckts hos honom när han har lyssnat på föreläsningarna.

– Varje tusenlapp som man kan spara är viktig. Det är det som syns sen i resultaträkningen. Det är mängder av små bäckar som vi kan spara in på, säger han.

Peter Karlsson tipsade företagarna om att gå igenom sina lokaler för att se över belysningen och även använda en värmekamera för att se om det finns värmeläckage i lokalerna.

– Man tjänar på att försöka införa tidsstyrning på det som går. Lampor behöver inte vara på när ingen är där och maskinerna behöver inte stå på tomgång när de inte används. Det finns många åtgärder som kräver minimala kostnader men som ger stora besparingar, säger Peter Karlsson.