Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Energidryckertas upp i skolan

I Sandviken blir skolbarn stirriga på energidrycker och butiker har infört 18-årsgräns. I Söderhamn upplevs det inte som något problem men skolledare ska lyfta frågan.

I tisdags införde en butik i centrala Sandviken 18-årsgräns för energidrycker som Monster, Burn, Red Bull och Battery. Lärare hade vädjat eftersom de upplever att skolbarnen blir stirriga och tokiga av att dricka energidrycker. Även föräldrar som handlar i butiken hade framfört önskemål om åldergräns.

Esbjörn Lindgren, rektor på Norrtullsskolan hajade till när han hörde om Sandvikenexemplet på radion under torsdagsmorgonen.

- Det var första gången jag hörde talas om det. Självklart ska jag ta upp det på skolan, både med lärare och skolhälsovården. Vi måste ha stora öron, säger han.

Butikerna i centrala Söderhamn har inte sett att unga använder energidrycker för att uppnå kickar.

Kjell Granath på Hemköp tycker att det är föräldrars och skolans sak att ta itu med "sockerbiten".

- Det är ju ett generellt problem att unga får i sig för mycket socker och som ung borde man äta så litet socker som möjligt.

Han tycker heller inte det är rätt att rikta in sig på enskilda produkter.

På Ica Supermarket Alen är Anders Valler butiksansvarig och han berättar att diskussioner förts internt inom koncernen vid olika träffar:

- Men i vår butik har vi inte upplevt problemet.

Anders Valler menar att om problem med energidrycker blir ett faktum är lagstiftning enda vägen att gå.

- Vi kan inte stifta egna lagar utifrån våra värderingar. Vi har nog mycket lagar och förordningar ändå.

Han tycker att en begränsning i ålder för inköp är en fråga för i första hand Livsmedelsverket. Han hänvisar också till hur man gjort i Norge:

- Där råder totalförbud att sälja Red Bull. Säger någon från högre ort i Sverige att vi ska införa 18-årsgräns på energidrycker, så visst. Men det måste ske den vägen.