Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Energibrist, inte CO2 är det verkliga problemet”

Replik på Ingrid Backan (
3/6
) från Bengt Abelsson:

Merparten av all debatt om fossila bränslen struntar i den viktigaste kunskapen om fossila bränslen och vår miljö: Fossila bränslen har gjort vår omgivning förbluffande gynnsam. Skillnaden mellan en hälsosam omgivning och en ohälsosam kan summeras i ett enda ord, och det är inte CO2 eller Klimat eller Temperatur. Det är Utveckling.

Varje område på jorden, i dess outvecklade tillstånd, är fullt av dödliga miljöfaror som bakteriebemända vattendrag, bitande kyla, pressande värme, torka, skyfall, smittbärande insekter, etcetera.

Ändå har vissa länder, som Sverige, den bästa luften, vattnet, inomhustemperatur, sanitet, väderskydd, sjukdomsskydd och generell miljökvalitet i mänsklighetens historia, medan andra plågas av värmeböljor, köldknäppar, torka, stormar, malaria, översvämningar och andra obehagligheter.

Orsaken till detta är Utveckling – förbättringen av naturen för att möta mänskliga behov. Utveckling är vattenreningsanläggningar, konstbevattning, konstgödning, bekämpningsmedel, dammar, vågbrytare, centraluppvärmning, rejäla bostäder, vaccinering och sjukvård.

Varje sådan del av Utveckling har en gemensam förutsättning: billig, lättillgänglig och pålitlig energi. Mänskligheten skulle inta ha denna tillgång utan fossila bränslen. Fossila bränslen har förvandlat en farofylld natur över hela världen till en hälsosam mänsklig miljö - en miljö som innefattar en enastående och unik möjlighet att utforska och på ett säkert sätt njuta av denna natur.

Vare sig du dricker rent vatten från kökskranen, lyssnar till vinterstormen i vardagsrummet eller förundras vid Grand Canyon så ska du tacka kol-, gas- och oljeindustrin.

När du lyssnar till hjärtskärande nyheter om barn med sjukdomar som en gång fanns i Sverige, som malaria, tuberkulos, till och med pest, så borde du arbeta för en värld med bättre tillgång till billig energi. Mycket mer energi, för endast 2,5 miljard människor av 7 kan använda så mycket energi som i Europa.

Energibrist, inte CO2 är det verkliga problemet. Men lyssnar man på miljöetablissemanget så är orsaken inte bristande energitillgång och utveckling. Det påstådda problemet är energin som gör utveckling möjlig; de 85 procent av energiproduktionen som kommer från fossila källor. Denna energiproduktion ökar halten av CO2 i atmosfären. (Avslöjande nog så är många miljövänner motståndare till CO2-fri energi, som kärnkraft och vattenkraft.) Man menar, förbluffande nog, att CO2 är den stora boven till många miljöproblem.

Att bra miljö finns är en besvärande sanning. Om man erkänner detta skulle man inte kunna påstå att skillnaderna mellan miljöproblemen i norra Mexico och miljöhälsan i södra Texas orsakas av dagens klimat.

De som förespråkar en snabb avveckling av fossila bränslen ska titta i backspegeln – vi vet hur en värld utan god tillgång till billig och pålitlig energi såg ut. Vårt moderna välfärdssamhälle ligger i vågskålen.

Bengt Abelsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel