Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Energi för miljoner

Söderhamn har fått sitt första energibokslut. Det avslöjar en dryg nota för värme och ljus i kommunens fastigheter: nära 27 miljoner kronor kostade energin i fjol.

Söderhamns kommun satsar stort på att få ner energikostnaderna. Och den satsningen är nödvändig. Trots ett ambitiöst arbete har nämligen kostnaderna för energin ökat med 68 procent – ändå har förbrukningen minskat med åtta procent på åtta år.

Energinotan för 2010 uppgick till nära 27 miljoner kronor.

Häromdagen presenterades kommunens första energibokslut, sammanställt av Lars Stål och Charlotte Carlsson, tekniska avdelningen. Där har det gjorts en grundlig genomgång av alla fastigheter, från förskolor till idrottsanläggningar och servicehus.

Största energislukaren av alla är Hällåsens simhall med vinteranläggning/ishall.

Förvaltningschef Gunnar Mellqvist är nöjd med bokslutet:

- Det blir ett bra redskap för analys inför framtiden. Vi har vunnit mycket genom redan gjorda åtgärder. Oljeförbrukningen har minskat radikalt. Nu har vi dragit igång ett sparprogram på 50 miljoner kronor med tonvikten lagd på bostadsbolaget Faxeholmens fastigheter. Där finns ett stort energiläckage, säger Gunnar Mellqvist.

Läs mer om energibokslutet i Söderhamns Kuriren.