Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enduro-SM till Söderhamn i höst

Nu är det klart med SM-finalen i Enduro i Söderhamn.

I oktober kommer skogarna vid Flygstaden att fyllas av muller.

Och SMK jublar, det var 18 år sedan de arrangerade ett SM.

Annons

Nu är det klart att svenska mästerskapen i enduro för första gången kommer hit. I höst väntas drygt 200 deltagare att sluta upp för att tävla om medaljerna.

– Det är jättekul. Det är alltid kul att arrangera SM, och nu var det många år sedan, sist var ett rally-SM 1996, säger Frasse Berg ordförande i Svenska motorklubbens lokalavdelning, SMK Söderhamn.

Lördag den 4 oktober väntas enduroförarna släppa loss krafterna i skogen bakom Flygstaden på Helsinge Motorstadions område.

– Platsen är perfekt och har en stor potential, säger SM-samordnare Marcus Frändén.

Han nämner fördelar som att allt ligger väl samlat på området, vilket gör tävlingarna publikvänliga, och att hela depåområdet är asfalterat.

Tidigare i år träffade han representanter från Flygstaden och diskuterade tävlingen med SMK Söderhamn som står som arrangörer.

Önskemål har dessutom funnits en tid från flera av landets enduroförare om att ett SM borde avgöras i Söderhamn.

– Dom säger att banorna har stora möjligheter och att de är utslagsgivande. Det är inte bara att gasa, man måste använda det man har innanför hjälmen också, säger Frasse Berg.

Vad innebär tävlingen för klubben?

– Förtroendet stärker oss som klubb, sen hoppas vi ju på en stor publik också som i förlängningen kanske blir medlemmar. Ekonomiskt kommer det helt klart att hjälpa oss, i vinter hade vi otur och fick ställa in skotertävlingar eftersom det inte fanns någon snö. Jag hoppas vi kan ta igen lite av den förlusten.

Planeringen inför SM-finalen har redan startat. En grupp är tillsatt som drar upp riktlinjer och ser efter vilka åtgärder som krävs. Klart är att det behövs många funktionärer.

Redan den sista maj kommer SM-banorna att få sig en genomkörare, när det är dags för Mittcupen i enduro, som arrangeras på samma område.

– Jag tror nog att många i Sverigeeliten kommer hit då för att känna på banorna inför höstens SM, det blir nog som en övning, säger Frasse Berg.

Klubben har också förhoppningar om att fler ska fastna för sporten, det är få som kör enduro i dag.

– Det kommer fler och fler och nu visar vi att vi finns. Vi har ett antal killar som tränar och hjälper, alla är välkomna att testa, säger Frasse Berg.