Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Endometrios: "Inom sjukvården uppfattas patienterna som gnällfior"

Tio procent av alla kvinnor har endometrios. Ändå är kunskaperna om den kroniska sjukdomen få. Många patienter har tydliga symtom – men de får varken rätt diagnos eller rätt vård.

200 000 kvinnor i Sverige lider av endometrios. Ändå har den svenska vården haft svårigheter att upptäcka sjukdomen hos sina patienter – i dag tar det i snitt åtta år att få diagnosen.

Läs också: Vanja och Erika har endometrios: "Det är inte normalt med jättemensvärk"

Vanliga tecken på endometrios är svåra smärtor och kraftiga blödningar i samband med menstruation, djupa samlagssmärtor och svårigheter att bli gravid.

– De här symtomen har normaliserats. Många kvinnor får höra av läkaren eller skolsköterskan att det är normalt att ha ont vid mens och samlag. När de söker hjälp anses de som jobbiga, tas inte på allvar och uppfattas som gnällfior, säger Matts Olovsson som är överläkare på endometrioskliniken i Uppsala.

Trots att statistiken visar på ett högt antal drabbade – sjukdomen är vanligare än diabetes – är det få kvinnokliniker som bedriver en organiserad endometriosvård – det finns ingen i Hälsingland. Den samlade kunskapen är liten och Matts Olovsson berättar att det fortrarande finns läkarutbildningar som inte belyser sjukdomens existens. Sjukvårdspersonal kan därför ha svårt att känna igen de klassiska symtomen.

– Får man ingen hjälp kan smärtan bli kronisk. En aggressiv endometrios kan växa in i tarmar och urinblåsan om den förblir obehandlad, säger Matts Olovsson och fortsätter:

– Om sjukdomen hade funnits hos män hade den fått en helt annan plats och omhändertagandet och forskningen hade sett annorlunda ut. Det här bygger ju på att det är en kvinnosjukdom.

Läs också: Kommentar: Vi måste prata om de tysta kvinnosjukdomarna

På endometrioskliniken i Uppsala – som funnits sedan 2009 och är den första i landet – bedrivs ett intensivt informationsarbete kring sjukdomen. Genom att aktiv föreläsa på utbildningsdagar försöker man ge sjukvårdspersonal tillräckliga kunskaper om symptomen– för att de ska kunna remittera vidare.

Än så länge drar endometriosklinikerna, patientföreningen och endometriosföreningen det stora lasset och Matts Olovsson menar att det måste till ett organiserat omhändertagande av endometriospatienter i Sverige.

I februari beslutade regeringen om nationella riktlinjer för endometrios i Socialstyrelsens regi, ett beslut Matts Olovsson ser mycket positivt på.

– Jag hoppas att det här kommer innebära en del insatser för vidareutbildning inom sjukvården. Vi måste förstärka kunskaperna i alla led, allt från ungdomsmottagningar till allmänläkare, om det finns svaga länkar i kedjan så kommer det här inte fungera.

FAKTA OM ENDOMETRIOS

Endometrios är när små bitar av livmoderslemhinnan börjar växa utanför livmoderhålan, vanligen på bukhinna eller äggstockar, vilket leder till irritation och inflammation. Sjukdomen kan också ge upphov till sammanväxningar och ärrbildningar på tarmar och livmoder. Det är fortfarnde oklart varför en del kvinnor får endometrios.

Idag finns inget direkt botemedel mot endometrios. Det vanligaste är att patienten behandlas med hormonbehandling i form av preventivmedel, för att stänga av äggstockar och äggledare – men den här lindrar bara smärtsymptomen. Om endometriosen börjat växa kan den tas bort genom operation.

Idag finns två endometrioscentrum i Sverige. Ett i Uppsala och ett i Stockholm.