Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Endast var femte film regisserad av kvinna

Endast var femte europeisk film är regisserad av en kvinna, detta trots att kvinnor utgör 44 procent av dem som har studerat vid filmskolor, visar en ny rapport från European Womens Audiovisual Network (EWAN).

Den sju år långa studien, som har undersökt filmbranschen i Sverige, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Österrike och Kroatien, visar även att mindre än häften av kvinnorna som har studerat film arbetar i branschen.

"Största delen av finansieringsresurserna (84 procent) går till filmer som inte är regisserade av kvinnor", skriver man i rapporten och menar att det leder till en "ond cirkel".

Frankrike hade betydligt fler kvinnliga regissörer än de andra länderna, medan två tredjedelar av de svarande kvinnliga regissörerna i Storbritannien tror att "privata finansiärer reagerar negativt till projekt som är regisserade av kvinnor".

(TT-AFP)