Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enda kvinnofrids- samordnaren

Margareta Andersson i Ljusdal är länets första kvinnofridssamordnare.

Hon ska vara spindeln i nätet mellan organisationer och myndigheter som arbetar med kvinnofrid.

– Det är jättespännande att få vara den personen, länsstyrelsen är mycket intresserad av vad det ska ge, säger Margareta Andersson, som sitter i Ljusdals förvaltningshus.

Tillsättandet av en kvinnofridssamordnare kom som en fortsättning på det Nollvåldsprojekt som pågick i Ljusdals kommun och under hösten och vintern 2009–2010.

– Flera kommuner var på gång, men det blev till slut så att Ljusdals kommun sökte, och fick pengar, från länsstyrelsen, berättar Margareta Andersson.

Kommunen ansåg att det behövdes en person som spindeln i nätet bland organisationer och myndigheter som jobbar med kvinnofridsfrågor.

– Många jobbar med frågorna, men de känner inte alltid till varandra, säger Margareta Andersson.

Hon ingår också i ett länsteam som jobbar mot hedersrelaterat våld, teamet är dessutom uppdelat i en hälsinge- och en gästrikedel.

Själv kommer inte Margareta att jobba direkt med utsatta kvinnor och barn.

– Jag ska vara en länk mellan olika verksamheter, myndigheter och organisationer, jobba med rutiner och handlingsplaner, som hur man gör när man möter våldsdrabbade och de som utövar våld?

Margareta har dessutom en styrgrupp där polisen, kommunens förvaltningschefer, kommunalrådet och ett par verksamhetschefer från landstinget är med.