Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enat Norden i nödvändigt samarbete mot terrorn

Säkerhetspolischefer från Sverige, Danmark, Finland och Norge har aldrig stått tillsammans på scenen under Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen. Men en historisk situation där säkerheten utmanas över gränserna av framför allt islamistisk våldsbejakande extremism, men även av högerextremister och autonoma grupper förde säkerhetspolischeferna till Högfjällshotellet. Samarbetar gör de redan nära och ofta.

De såg dessutom att trivas i varandras sällskap och underströk alla vikten av det goda samarbetet.

För problemen stannar inte i ett land. Islamister från Sverige har gripits i Danmark. Svenska nazister stödjer verksamhet i Finland och Norge. Norska PST:s chef, Benedicte Bjørnland, underströk det goda samarbetet med Säpo och vikten av att det omedelbara informationsutbytet fungerar för att kunna hantera situationer.

De fyra nordiska länderna har nu alla egna tragiska erfarenheter av terrorism. I samtliga länder ser man också mönster som går igen. Syrienkriget har varit ett drivhus för islamistisk våldsbejakande extremism. Terrorsekten Daesh skräddarsyr propaganda och kampanjer på olika nordisk språk. Extremister riktar sig mot utsatta människor för att radikalisera dessa. Samtidigt noterar alla säkerhetspolischefer hur antalet återvändande personer som varit anslutna till terrorsekten Daesh nu sjunker kraftigt.

Norge har gått igenom 134 fall i sina register och noterat en överrepresentation av arbetslöshet, dålig skolgång, en uppväxt ofta utan minst en förälder

Sammanlagt handlar det om 600 personer som från de nordiska länderna anslutit sig till terrorsekten, runt hälften har kommit tillbaka. Flera av de som rest ned har dött, var en del befinner sig är okänt.

Säkerhetspolischeferna kunde även konstatera likheter i rekryteringsbakgrunden. Norge har gått igenom 134 fall i sina register och noterat en överrepresentation av arbetslöshet, dålig skolgång, en uppväxt ofta utan minst en förälder men där våld och droger förekommit i stället. Över 60 procent hade kommit till Norge som barn eller ungdom. I gruppen var också konvertiter överrepresenterade. Resenärerna var multietnisk, men med viss underrepresentation av minoriteter som var särskilt väl integrerade i Norge – som pakistanier.

I Sverige har terrorforskaren Magnus Ranstorp tittat närmare på de 228 män och 72 kvinnor som rest ned. 70 procent kommer från segregerade områden, 75 procent var svenska medborgare och 34 procent var födda i Sverige.

Det som oroar säkerhetspoliserna är självradikalisering och ensamagerande i olika extremistmiljöer.

Det som oroar säkerhetspoliserna är självradikalisering och ensamagerande i olika extremistmiljöer. Det är en process som kan gå fort och som kan vara svår att upptäcka. På scenen berättade Säpochefen Anders Thornberg att i Sverige varannan dag uttrycker en person ett hot om våldshandling.

”Jag känner stor oro för tillväxten i extremistmiljöerna i Sverige. På några år har antalet individer i de våldsbejakande extremistmiljöerna gått från hundratal till tusental.”

Och receptet för terrorbekämpning är inte bara här och nu. Betoningen om att det handlar om två ben kunde inte vara tydligare från de nordiska cheferna.

På kort sikt måste arbetet fokusera på att minska risken för terrordåd. Sedan handlar det om förebyggande. Och det är inte svårt att identifiera riskpersoner som är i farozonen. Arbetet mellan skola, socialtjänst, polis och säkerhetspolis måste förstärkas.

Här finns mycket att lära för oss i Sverige där vi har agerat för lite, för långsamt och för stelbent mellan de olika ansvarsområdens stuprör. Ett nationellt team som med resurser och kompetens och som kan stödja kommunerna i arbetet att störa extremisternas tillväxt vore inte en dag för sent.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#36 After #Säkpol i Sälen - dag 3

#35 After #Säkpol i Sälen - dag 2

#34 After #Säkpol i Sälen - dag 1

#33 Inför After #Säkpol på Folk och Försvars Rikskonferens

#32 Cyberdefence a never ending story

#31 En vitbok för ett nytt totalförsvar

#30 Finland 100 år: Okänd soldat och samtal med Ylva Grüne på Hotell Kämp

#29 The fight for justice with Bill Browder

#28 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman

#27 Hesa Fredrik som skrek vid fel tillfälle

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar