Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enåsen behöver saneras från tungmetaller

Industriområdet vid den nedlagda Enåsengruvan har förhöjda halter av tungmetaller. Det har framkommit efter Bolidens Minerals första steg i efterbehandlingen av industriområdet.

Industriområdet är det som återstår i Bolidens efterbehandlingsplan av Enåsengruvan. Sedan gruvan lades ner 1991 har det genomförts en rad efterbehandlingar av miljön. Senast var 2004 då gråbergsupplaget efterbehandlades. Området täcktes med morän och såddes igen med hjälp av rötslam och gräsfrö.

Som ett första steg i efterbehandlingen av industriområdet har Boliden tagit markprov från olika delar av området. Syftet med undersökningen var att undersöka om det finns några föroreningar i området i form av metaller.

– Det har visat sig att metallhalterna är förhöjda i markens ytskikt och en halv meter ner i marken, därefter avtar metallhalterna, säger Maria Lundmark, projektledare för yttre miljö Boliden.

Främst är det förhöjda halter av koppar på området. Det kan få följden att kopparhalterna sprider sig i marken ner till sandmagasinet, även kallad grundvattensjön. Sandmagasinet har tidigare efterbehandlats och kalkas kontinuerligt för höga pH-värden.

– Det måste vi fortsätta göra ett par år till för att verkligen få en långvarig effekt. Det behöver fortfarande göras saker. Än är det inte tillfredsställande, säger Inger Kindvall, handläggare på länsstyrelsen.

Boliden tar vattenprover två gånger per år på närliggande vatten för att kontrollera att det inte läcker metaller och näringsämnen. Det närmsta naturliga vattendraget är Enån.

Sven Stockzell, ordförande i Ramsjö fiskevårdskrets, kan svara för den oro som de fiskeintresserade i området känner:

– Alla är vi rädda att föroreningarna ska påverka oss i slutändan. Det är svårt att uppskatta för vår del om fiskevattnet har påverkats men orolig för miljön är vi helt klart, säger Stockzell.

Enån är kopplad till vattenmagasinet genom en bäck och får, enligt Maria Lundmark, en liten del av det ursprungliga vattnet från sandmagasinet och har därmed låga metallhalter.

Boliden ska tillsammans med länsstyrelsen diskutera fram en åtgärdsplan för industriområdet. Förutom att industriplanen ska efterbehandlas så ska malmsilon, krossfundamentet och anrikningsverkets fundament rivas.

Industriområdet kommer mest troligt, enligt Maria Lundmark, att täckas över med morän. Den formen av efterbehandlingen som genomfördes på gråbergsupplaget har varit lyckad.

– Det växer frodigt med gräs och det finns mycket sork i området, säger Lundmark.

Det finns inga planer från Bolidens sida att använda Enåsenområdet utan det ska återställas till en omgivning av natur.