Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enad och nymålad front i Edsta : "Vill visa hur mycket skolan betyder för oss"

Oron inför framtiden är stor, men Edstaborna ger inte upp hoppet. I helgen anordnades en fixardag för att både hylla och ta hand om Edsta skola.

Läs mer: Förslag om skolavveckling upprörde i Delsbo: "Utredningen känns som ett skämt"

Känslorna kring skolutredningen, där Edsta skola föreslås avvecklas, är många. Men en sak är ortsborna överrens om - skolan är för värdefull för att låta förfalla under processens gång. I Edsta låter man inte de många turerna kring avvecklingsfrågan hindra framtidsvisionerna. Under lördagen anordnades en fixardag på skolan.

– Vi har snart målat färdigt hela huset. Och titta, nu är de vita fönsterkarmarna vita igen, säger Göte Bohman och pekar mot en bortlagd högtryckstvätt.

Det både krattas, borstas och leks för fullt på hela skolgården. Byggnaden får sig en rejäl uppfräschning. En efterlängtad sådan, berättar Göte Bohman.

Läs mer: Fyra småskolor kan läggas ner i Hudiksvalls kommun: Så här kan det bli för din skola

Han fortsätter runt husknuten och pekar mot taket. På lite högre höjder står Marco Nilsson och Niclas Berg håller med en varsin pensel i handen. Efter bara några timmar har tre av fyra utnötta, faluröda väggar fått en färgstark make-over. Tillsammans med ett 50-tal andra föräldrar trotsar de regnvädret för att hjälpa till.

– Vi gör det för att vi bryr oss helt enkelt, säger Marco Nilsson.

Niclas Berg nickar medhållande och stryker på några nya plankor.

– Så gör vi det också för gemenskapen med andra föräldrar. Annars ses man oftast bara när man hämtar barnen, nu blir det på ett helt annat plan, säger han.

Fixardagen har varit planerad länge, men känns för många extra viktig i tider av oro. Det menar Jill Parling, en av initiativtagarna till träffen. En kokt korv förses med senap innan den passas vidare. 120 korvar tog så snabbt slut till alla hungriga medarbetare att påfyllning krävdes.

– Det känns fantastiskt att så många vill hjälpa till. Engagemanget är stort, säger Jill Parling.

Läs mer: Avgångselev: ”Stäng inte ner Edsta skola!”

Hon plockar upp dottern Märta i famnen och vilar blicken på den nyskrubbade och målade väggen.

– Vi vill dels ha en fin skola för våra barn, och samtidigt visa den enormt stora betydelse den har för hela bygden.

Själv är Jill Parling inflyttad Edstabo utan naturliga kopplingar till orten. Med makens rötter i Dalarna och sina egna i Västerbotten var skolans existens avgörande i flyttvalet.

– Vi valde ändå det här eftersom det finns en skola och tillväxt, och med skolan får vi och många andra familjer utan koppling hit ett nätverk, säger Jill Parling.

Hon är liksom Göte Bohman både glad och stolt över uppslutningen. Det visar på enad front i kampen för Edstaskolans framtid, menar de.

– Man var lite nervös från början, och så strömmar det bara in folk. Det är bättre än jag någonsin kunde förvänta mig, säger Göte Bohman och ler.

Läs mer: Föräldrar besvikna över förslaget om att avveckla Njutångerskolan: "Drabbar hela samhället"