Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En whiskyö i Hebriderna

Det må vara mat, arkitektur eller blommor som vi när i våra hjärtan. I allt högre utsträckning reser vi för att fördjupa ett intresse. Leif Tyrén åkte till skotska Isle of Islay med kärleken till traktens whisky som känslomässigt bagage.

Annons

En vårdag sken solen över raderna av bussar på Parliament Square vid Royal Mile i Edinburgh. Leif Tyrén var nybliven pensionär och hade en voucher i sin hand. Han letade efter transport till maltwhiskyns Mekka. Han fick en fråga av en chaufför klädd i kilt:

– Isle of Islay?

Leif hade längtat dit sedan han första gången fick smak för kombinationen torv och rök. Lägg därtill de skotska rätterna haggis och ale and steak pie som nu skulle få inmundigas på plats. Att bussturen från fastlandet till Södra Hebriderna även skulle vara andlig spis var en glad överraskning.

– Resan upp över högländerna är mycket vacker med sköna berg, sjöar, pass. Jag var salig över miljön i sin helhet, säger han.

Nio timmar, en båttur och några broar senare kom man fram till ön Isle of Islay med drygt tre tusen invånare och åtta destillerier. Trots den fåtaliga befolkningen och det öppna, karga landskapet så märkte Leif knappt av andra turister. Det kan ha att göra med att övernattningsmöjligheterna är begränsade. Vart han än kom möttes han av gemyt.

– Människor som var bofasta hälsade vänligt på oss.

Kan man vara hemma när man är borta, så känns det som i Bowmore. Leif fick höra att kyrkans runda form beror på att djävulen inte ska ha möjlighet att gömma sig i byggnaden. Andra anekdoter speglade mer whiskyns olika egenskaper. Att lyssna på en "master blender", den som smaksätter whiskyn, berätta om destillering fick det närmast att tindra i ögonen. Han skapade sig en uppfattning om olika lagringstider.

– Den nydestillerade spottade alla ut, det var för stark spritsmak. Inte heller den 40-åriga smakade inte så bra, säger Leif.

I affären köpte han en whisky lagrad i tolv år. Destilleriets smaksättare påpekade att Leif gjort fel, eftersom det också fanns en 16-årig.

– Nej, jag har gjort rätt, insisterade Leif och fortsatte:

– Hemma i Sverige kan jag köpa en 16-årig, däremot inte en 12-årig.

Den förklaringen godtogs med besked. Rätt ska vara rätt.

Att se hur torv grävs fram och hur maltkornen torkas och räfsas blev minnen för livet. Det gällde även utflykten till det ruffiga väveriet The Islay Woolen Mill. Tweeden, som är av yppersta kvalitet, köps av bland annat Londonskrädderierna på Savile Row som ekiperar kungahuset. Traktens turism är en viktig näring. Den kiltklädde bussföraren visade sig för övrigt vara en påläst och medryckande guide.

– Naturen, kulturen, alla historierna - allt det förgyller resan, säger Leif som i fjol återsåg Isle of Islay.

Första visitens skira grönska byttes mot ett landskap med nyanser i gult och brunt. Det blev starkt och vackert på andra sätt. Men nej, det duggade knappt alls i området där regndagarna annars är i majoritet.

– När vi åkte tillbaka till Edinburgh bad guiden om ursäkt för det vackra vädret, säger Leif Tyrén och skrattar.

Mikael Nilsson/TT