Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En verkningslös medicin för landstinget

Vi som bor och verkar i Gävleborgs län har ett stort behov av en bra sjukvård som är tillgänglig för alla. Det är inte minst viktigt för näringslivet att det finns en nära och bra sjukvård för de insatser som kan krävas när en medarbetare blir sjuk.

Annons

Det är viktigt när ett företag ska rekrytera nyckelkompetenser att den som ska flytta till länet upplever att regionen är attraktiv och att man kan känna en trygghet i just sjukvården.

Hur använder då landstinget i Gävleborg sina befintliga resurser?

Man har politiskt aktivt valt att stödja en verksamhet som landstinget bedriver inom företagshälsovård som går med 5 miljoner kronor i förlust 2009 och som mycket effektivt har konkurrerat ut företag genom att dumpa priset långt under produktionskostnad.

De 5 miljoner kronor man går med förlust inom Gävle-Dala företagshälsovård 2009 hade man istället kunnat använda till att förstärka landstingets kärnverksamhet.

På två år har verksamheten genererat en förlust på cirka 10 miljoner och med tanke på hur lågt anbud man har lagt för 2010 på de stora anbud man vunnit så kan man anta att verksamheten kommer att fortsätta blöda än mer ekonomiskt.

Är detta att använda våra skattepengar på ett rätt och riktigt sätt? På vilket sätt får vi en bättre sjukvård i länet genom att man använder landstingets medel till rena förlustverksamheter?

Man skulle istället kunna upphandla all företagshälsovård från privata företag för det egna behovet och lägga ner sin egen verksamhet som man uppenbarligen inte klarar av att driva till en rimlig kostnad.

Den politiska ledningen har ett särskilt ansvar, och skyldighet enligt min mening att se till att sjukvården i länet förbättras kraftigt och då med en stor tillgänglighet för alla invånare i hela länet.

Rätt insats ska ske på rätt plats. Det finns ett stort svart ekonomiskt hål som måste täppas till i landstingets verksamhet och kan man inte bedriva verksamheten tillräckligt väl - upphandla då mer verksamhet och ställ realistiska krav på den som ska bedriva verksamheten.

Det finns många skickliga entreprenörer inom vårt län som har valt att leva och bo här och de brinner för att vara med och förbättra sjukvården för oss som bor i länet.

Nu kommer Centerpartiet och Socialdemokraterna att höja landstingsskatten än en gång för oss länsinvånare. Det är en medicin för den sjuka patienten Landstinget Gävleborg som har visat sig fullständigt verkningslös. Hur hög skatt tänker man sig, ett hundra procent?

Det gör vår region mindre attraktiv att bo i och det gör att värdefull köpkraft dras in från länsinvånarna, inte minst för de som har lägst inkomster.

Landstinget i Gävleborgs politiska ledning måste våga börja tänka nytt och tänka annorlunda så att verksamheten kan drivas med ett bättre ekonomiskt resultat och med ett bättre innehåll i verksamheten för oss länsinvånare.

Gör man inte det så väntar nästa skattehöjning runt hörnet.

Lars Beckman

Svenskt Näringsliv

Mer läsning

Annons