Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En vecka av världens tokigheter som visar att vi måste sluta belöna det skandalösa

Senaste veckan sammanföll många av vår tids galenskaper på ett övertydligt sätt konstaterar politiske redaktören Patrik Oksanen. Här läggs nyheter, Facebookdiskussioner och en viktig artikel i The Economist ihop till en krönika behovet att sluta premiera det skandalösa.

Läs mer: Då sanningen försvinner väntar den postdemokratiska världen

En vaccinskeptiker tycker i mitt Facebookflöde att lite smittkoppor är väl ingen fara och att hens barn gärna kan ha det (hallå minst 300 miljoner har dött, tack och lov att vaccin har utrotat sjukdomen). Trots vetenskapliga studier som länkas kommer svar om subjektiva upplevelser.

I ett annat ämne tycker en person sig veta bättre än slutsatserna från två utrikespolitiska institut och fem europeiska säkerhetstjänster.

I Malmö ska Bastionen sätta upp föreställningen "Giftig Himmel" om chemtrails och kallar konspirationsteorin för ”obesvarad” trots att det avvisats av vetenskapen som totalt nonsens. Högerextrema brittiska blaskan Sunday Express citerar anonym påstådd läkare på nätet och säger att Hillary Clinton bara har 18 månader kvar i livet.

En satirpostning, som är en känga till just konspirationsteoretiker, om att Ebba Busch Thor ligger bakom 9/11 av CUF:aren Frans Sporsén, blir en nyhet som om det vore på riktigt i Nyheter24.

Och i Hudiksvall gör Företagarnas ordförande Janne Ström uttalanden som troligen inte hade gjorts för bara fem år sedan. Det hade fallit på sin egen orimlighet att en seriös företagarförening tror att man med ett rakt streck gör en bättre järnvägslösning än vad tusentals mantimmar ägnat sig åt under år av planprocesser.

Forskning avfärdas med sunt förnuft, tillsammans med en svepande anklagelse att politikerna ljuger om det västliga alternativet utan att komma med belägg.

Vi lever i en tid när post-sanningen har kommit till samhällssamtalet. När ”killen i puben” vet bättre och då man inte anser att experter behövs. Kan själv. Vet bäst. Känsla "Trumpfar" fakta.

Läs mer: Ryssland ägnar sig åt hemlig infiltration av medier

Det här ägnar sig också senaste numret av The Economist åt, det gift som är en cocktail skapad av många delar; informationsbubblor, klickjakt, ekonomisk frustration, komplicerad värld där få snabba och enkla lösningar finns, människors otålighet och så möjligheten att leva ett liv i hel bekräftelse av den egna åsikten.

Här tas det som ekonomipristagaren Daniel Kahneman kallar för "kognitiv lättja" upp; att människor har en tendens att undvika fakta som får våra hjärnor att arbeta hårdare. Också ”Backfire”-effekten känner jag igen allt för väl. Att försök att hänvisa till fakta och källor slutar bara med att den andra är djupare fast i sin konspirationsteori.

Brendan Nyhan på Darthmouth College pekar på att vi kollektivt måste sluta premiera falska uttalanden: ”Just nu belönas det att vara skandalös, men inte att vara sanningsenlig”.

Vi lever i en galen värld. Den blir allt farligare.

Läs mer: Missbruk av demokratin menar Hultqvist

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!