Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En växande sektor som kan försvinna

/

Det hör inte till vanligheterna att företagandet ökar under lågkonjunktur. Då står snarare varsel och uppsägningar som spön i backen.

Annons

Men hemservicebranschen växer. Också i den här regionen.

Det senaste halvåret har den företagssektorn ökat med 50 procent i landet, enligt en rapport som branschorganisationen Almega har gjort. Idag sysselsätter de så kallade hushållsnära tjänsterna över 11 000 personer.

Ändå vill två av tre partier i den rödgröna oppositionen avskaffa skatteavdraget för hushållsnära tjänster. Det skulle i ett huj göra hälften av de anställda i hemservicebranschen arbetslösa! Dessutom skulle säkerligen också svartarbetet öka igen.

Kritikerna mot skatteavdraget för hushållsnära tjänster har skjutit in sig på att det endast gynnar de välbeställda. Men de som jobbar i branschen berättar att det inte alls bara är stressade småbarnsföräldrar i storstäderna som använder sig av hushållsnära tjänster.

Kunderna kommer från samhällets alla områden. Där finns vanliga inkomsttagare, pensionärer, barnfamiljer, singlar och barn.

Inte minst för pensionärer har reformen öppnat nya möjligheter att få hjälp med sysslor som den vanliga hemtjänsten inte utför.

Kritiken mot avdraget för hushållsnära tjänster, det så kallade Rut-avdraget, har varit mycket inkonsekvent, eftersom kritikerna inte alls har ifrågasatt Rot-avdraget för reparationer och byggen.

Enligt kritikerna är det alltså fullt i sin rätt att göra avdrag för att få nya fönster insatta eller ett golv utbytt. Men det är inte okej att göra avdrag för någon som kommer och städar upp efter byggjobbarna!

Detta är förstås en ohållbar uppdelning.

Det enda rimliga är att låta hushållen dra av halva summan, både för att lägga in ett nytt golv och om man vill ha hjälp med att städa samma golv.

Ska staten subventionera jobb i hemmen så måste det gälla både hantverkarjobb av exempelvis snickare eller målare, liksom städjobb, fönsterputsning och liknande tjänster.

Sedan skatteavdraget för hushållsnära tjänster förenklades i somras har 150 000 personer köpt hushållsnära tjänster. Och idag uppskattas branschen omsätta omkring 2,6 miljarder kronor.

Alliansens kloka beslut att subventionera hushållsnära tjänster har öppnat möjligheter för vanliga inkomsttagare att få hjälp i hemmet. Dessutom har det gjort flera svarta arbeten vita och skapat en hel mängd nya jobb.

Skatteavdraget för hushållsnära tjänster kan bli en stor valfråga i höst. Om nu inte Socialdemokraterna får kalla fötter och backar från sina tidigare löften om att avskaffa möjligheten till subventionerade hemtjänster som sossarna lite föraktfull kallar för pigavdrag.

Om inget oförutsett inträffar kommer avdragsmöjligheten för hushållsnära tjänster att försvinna om det blir regeringsskifte i höst.

Av de rödgröna är det bara Miljöpartiet som vill behålla avdragsmöjligheten eftersom man befarar att det leder till färre jobb.

Vänsterpartiet är direkt avvisande mot avdrag för hushållsnära tjänster liksom Socialdemokraterna. Men nu uppger partiets ekonomiske talesman Thomas Östros att partiet ska diskutera frågan och återkomma med besked under våren.

Men en omvändelse strax före valet under den partitaktiska galgen är föga trovärdig.

Den som vill slå vakt om denna möjlighet och bidra till att utveckla denna växande sektor gör klokt i att rösta fram en borgerlig regering i höst.

Dessutom finns en mängd andra goda skäl.

Mer läsning

Annons