Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”En vardag med mänskliga möten”

Vi som undertecknat detta tycker att det är viktigt att alla människor har möjlighet att ha en fungerande vardag och att känna delaktighet i ett lokalsamhälle, skriver tre regionpolitiker från KD, MP och S.

Sverige och Gävleborg har de senaste åren tagit emot många människor som flytt från krig, förföljelse och tortyr. Vi i Gävleborg har hela tiden välkomnat flyktingarna. Dels för att vi vill ställa upp för människor i nöd. Men också för att vi tycker att vi har plats för flera människor och för att vi är övertygade om att de tillför positiva värden till länet.

Den första tiden som asylsökande är viktig för både integration och välbefinnande. Livet som den asylsökande har lämnat bakom sig kan ha varit traumatisk och fylld av våld, skräck och övergrepp. Även flykten och resan till Sverige har för många inneburit svåra upplevelser, med övergrepp, utnyttjande, stora faror och ibland döda vänner och släktingar. Efter dessa strapatser behöver människorna få landa i en ny vardag. En trygg vardag med möjlighet att bygga upp nytt liv, där egna önskemål och behov får styra. En vardag med mänskliga möten, med möjlighet att få en plats i lokalsamhället och att se sig om i omgivningen.

Transporter är en viktig del i skapandet av denna vardag. I ett län som Gävleborg ställer avstånden mera utmaningar än i mer tättbebyggda län. För möjligheten att bo och verka i hela Gävleborg är kollektivtrafik och infrastruktur avgörande. Den asylsökande är ofta beroende av kollektiva transporter eller av andra personer, framför allt som många asylboenden ligger utanför tätorter. Det handlar inte bara om tillgången till närliggande kollektivtrafik. Det handlar också om ekonomiska möjligheter att använda den. Den dagersättning som de asylsökande får, ligger i dag på nivåer som gör det svårt att betala för biljetten. Detta är en stor och effektiv barriär mot deltagande i samhället.

Vi som undertecknat detta tycker att det är viktigt att alla människor har möjlighet att ha en fungerande vardag och att känna delaktighet i ett lokalsamhälle. Det gäller självklart de människor som kommer att få rätt att stanna i landet. Men det gäller också de människor vars asylskäl inte bedöms vara tillräckliga. Vi vill att den tid de ändå vistas i Sverige och Gävleborg ska vara meningsfull och människovärdig. Kanske kommer de tillbaka till oss i annat ärende senare i livet. Kanske pratar de med andra om livet här i vårt län. Men framför allt kanske de känner sig lite mindre trasiga i själen.

Vi vill att dessa människor ska kunna nyttja kollektivtrafiken. Helst skulle vi vilja samverka med Migrationsverket i denna fråga. Men eftersom Migrationsverket i dagsläget inte vill eller kan vara med, behöver vi i regionen göra vad vi kan. Som offentlig aktör kan regionen inte göra hur som helst. För att klargöra vilka möjligheter regionen har att delta i detta arbete för integration och välbefinnande inledde Hållbarhetsnämnden den 3 juni en kartläggning av de verktyg som finns. Kartläggningen följer på ett medborgarförslag kring kollektivtrafiken för asylsökande och kommer att vara klar till hösten. Därefter kan vi gå vidare och lägga ytterligare en pusselbit i byggandet av en hållbar framtid.

Karin Jansson (MP)

regionråd Region Gävleborg

Jan Lahenkorva (S)

regionråd Region Gävleborg

Margareta Sidenvall (KD)

ledamot Regionfullmäktige, Region Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel