Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En vår utan blommor

I Ovanåkers kommun säljs inga majblommor. De lokala föreningarna som tidigare försett skolorna med märken har valt att ta en paus. En 105-årig tradition har brutits.

Annons

De syns inte till i varken Alfta eller Edsbyn; skolbarnen som säljer majblommor.

– Vi håller uppe med det i år, säger Mona Sigfridsson, kassör i Edsbyns majblommeförening.

I Ovanåkers kommun finns lokala majblommeföreningar i Edsbyn och Alfta. När styrelsen i Edsbyn nåddes av meddelandet att man i Alfta inte hade möjlighet att sälja i år, följde man beslutet om ett sabbatsår.

– Det är mycket jobb med beställningar, hämta lådor, dela ut väskor och blommor, hämta in och räkna pengar. Nu tar banken inte emot kontanter längre heller, det var droppen med det hela.

Lokalföreningen i Edsbyn är dock i full gång och tar emot ansökningar om bidrag till barn som på grund av familjens ekonomiska situation behöver stöd.

– Vi har pengar i kassan så att vi kan ge ut bidrag ändå. Vi tar bara ett sabbatsår med försäljningen och får se hur vi gör nästa år.

Stefan Thilén som är insamlingsledare på Majblommans riksförbund i Göteborg tycker det är särskilt synd att Alftas och Edsbyns lokalföreningar faller bort, eftersom de är två av landets äldsta.

– De startade 1909 och det är inte så många som funnits med så länge. Intresset från skolorna och traditionen att sälja majblommor är stark. Föreningen i Alfta är på väg att läggas ner har de sagt. Det är en 105-årig tradition som är på väg att försvinna.

Han ser att ett generationsskifte är på gång och det gäller att hitta nya som vill engagera sig.

– Är man nyfiken får man gärna höra av sig. Det bästa är att vända sig till lokalföreningarna, eller till mig på riksförbundet, säger Stefan Thilén.

– Det skulle vara väldigt tacksamt med tillskott i föreningen, säger Mona Sigfridsson.